Publicerad 18 december 2017 - 09:14

Sju hunddjur varav två svarta har fällt under skyddsjakten på hybrider norr om Katrineholm. Flera djur har observerats i området. Foto: Länsstyrelsen

Flera hybrider norr om Katrineholm

Under lördagens fälldes ännu ett normalfärgat hunddjur under skyddsjakten på hybrider norr om Katrineholm. Det är det sjunde djuret som skjutits under jakten och fortfarande finns flera djur kvar i området kring Bie.

Länsstyrelsen i Södermanland tog i slutet av förra veckan ett nytt beslut om utökad jakt på hybridflocken i Bie. Då hade de sex djur som det tidigare fanns beslut på skjutits. Med stöd av det nya beslutet får ytterligare två djur fällas, och ett djur, det sjunde i området, fälldes redan under lördagen. Observationer i samband med helgens jakt tyder på att det finns flera djur kvar i området.

Det utökade skyddsjaktområdet norr om Katrineholm. Karta: länsstyrelsen i Södermanland

Utökat jaktområde

Området för den samordnade skyddsjakten utökas efter att djuren observerats utanför det först angivna jaktområdet. Länsstyrelsen i Södermanland ökar därmed insatsen för att förhindra att hybrider överlever jakten och på sikt riskerar att sprida hundgener i vargpopulationen.

 

Lovligt vid all jakt

Tre älgskötselområden i området får rätt att avliva både hybrider och varg. Länsstyrelsen ser klara fördelar i att jägarna i området är lokala, känner sina marker och vet hur viltet rör sig. Jägarna i de tre älgskötselområden som berörs kan dessutom på kort varsel starta jakt vid observationer. Den samordnade skyddsjakten innebär också möjlighet att skjuta varg och hybrider i samband med annan jakt i området.

 

För låg tilldelning

Den första tilldelningen på sex djur baserades på en beräknad genomsnittlig gruppstorlek på sex individer per revir. Det sättet att räkna har bland annat använts vid beslut om licensjakt på varg, men under jakten på hybriderna har den visat sig för låg.

Efter att ett sjunde djur sköts under lördagen har observationer visat att det finns flera djur kvar.

Jakten får enligt skyddsjaktbeslutet pågå fram till den 28 februari 2018.

 

Hybridjakten i Bie

Den 16 december fälldes en normalfärgad hane under skyddsjakten. Djuret levereras till Sveriges Veterinärmedicinska Anstalt (SVA) i Uppsala för bedömning av ålder och härstamning. Länsstyrelsen avvaktar analysresultat ifrån SVA.

Sammantaget är nu sju djur fällda under skyddsjakten, varav länsstyrelsen inväntar analyssvar ifrån fem stycken av dessa. Analyssvaren kommer att läggas upp på länsstyrelsen webbplats löpande.

Observationer i skyddsjaktsjaktområdet visar att det sannolikt finns flera djur kvar. Länsstyrelsen har tidigare genom DNA fastställt att det funnits minst fem hybrider mellan varg och hund i området.

Skyddsjakten fortsätter som planerat tills det kan fastställas att samtliga djur inom skyddsjaktsområdet är fällda.

Källa: Länsstyrelsen i Södermanland

Skribent

Boo Westlund

boo.westlund@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram