Foto från viltkamera.

Foto från viltkamera. Foto: Länsstyrelsen Södermanland

Sex varghybrider sköts vid skyddsjakt

Under skyddsjakten på varghybrider och varg i Södermanland har det fällts åtta individer, två vuxna vargar samt sex hybrider mellan varg och hund.
Obduktion visar att vargtiken som fött hybriderna har varit dräktig med sju foster.

Länsstyrelsen i Södermanland skriver i ett pressmeddelande att de ”sedan den senaste hybriden mellan varg och hund fälldes den 20 januari bedrivit ett intensivt och omfattande inventeringsarbete för att fastställa om det kan finnas en kvarvarande hybrid mellan varg och hund i området.” Länsstyrelsen har inte funnit några tecken på att det finns någon hybrid kvar.

– Mot bakgrund av ovanstående samt efter avstämningar med forskare inom området har vi gjort bedömningen att samtliga hybrider mellan varg och hund är avlivade. Skyddsjakten kan därmed avslutas, säger Johan Varenius, funktionschef på länsstyrelsen, i ett pressmeddelande.

 

Skydda vargstammen

Den 24 oktober beslutade länsstyrelsen om skyddsjakt. Beslutet togs för att skydda den Skandinaviska vargstammen från inblandning av hund.

Fakta

Under hösten 2017 konstaterade länsstyrelsen med hjälp av utplacerade viltkameror mörka vargliknande valpar i trakten av Bie, Katrineholm. Genom DNA-analys av spillning kunde det fastställas att det var första generationens hybrider mellan varg och hund.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev