Det kan fortfarande finnas en varghybrid kvar i Bie-reviret norr om Katrineholm. Spår som hittades under förra helgens jakt kan komma från en sjunde valp. Foto: Länsstyrelsen i Södermanland

Det kan fortfarande finnas en varghybrid kvar i Bie-reviret norr om Katrineholm. Spår som hittades under förra helgens jakt kan komma från en sjunde valp. Foto: Länsstyrelsen i Södermanland

Hybridjakten – en valp kan finnas kvar i reviret norr om Katrineholm

Jakten på varghybriderna pågår med oförminskad intensitet i Biereviret norr om Katrineholm.
– Det finns spår som tyder på att det kan vara ett djur kvar. Det är i så fall den sista av hybriderna, säger Johan Varenius, funktionschef vid länsstyrelsen i Södermanland.

Förra helgen sköts ett åttonde djur i området. Det var en hane och färgen var svart. Djuret har skickats till Statens Veterinärmedicinska Anstalt, SVA, för bedömning av ålder och härstamning.

Redan vid en första besiktning i fält bedömdes djuret vara en valp ur hybridkullen som föddes förra våren.

 

Sex hybrider skjutna

Det är i så fall den sjätte valpen av sju möjliga. Samtliga skjutna har varit hanar, tre av dem har normalfärgade och tre helsvarta.

Vid obduktion av tiken som fälldes i december hittades ärr efter sju foster i livmodern. Valpkullen var tikens första.

– Därför gör vi bedömningen att det bara kan vara en hybrid kvar i reviret, säger Johan Varenius.

Hanvargen som under våren 2017 bildade revir med den då redan dräktiga vargtiken är också skjuten, och hittar jägare den sista och sjunde valpen så kommer skyddsjakten på hybriderna att avslutas.

– Då är vi i mål, och då kan vi andas ut. Men fram till dess fortsätter jakten, säger Johan Varenius.

 

Spår av ett nionde djur

I samband med förra helgen jakt fanns spår som kan tyda på att en sjunde valp finns kvar norr om Katrineholm. Länsstyrelsen har ett antal viltkameror ute, det spåras och samlas dna-prover för analys. Allt för att försöka hitta den sjunde hybridvalpen.

Av de prover som analyserats har dna från sex hybridvalpar identifierats.

Fem av de tidigare skjutna valparna har matchat dna som hittats i reviret.

Om djuret som sköts förra helgen visar sig vara identisk med det sjätte hybridprovet kan det tyda på att jakten har uppnått sitt syfte. Då har förmodligen alla valpar redan  avlivats och hittas inga nya spår är bedömningen att det sjunde fostret aldrig överlevde födseln eller den närmaste tiden efter födseln.

 

Svårare att hitta

Under tiden fortsätter jakten, som i takt med att djuren  i gruppen minskat har gått allt trögare. Jakten kan också ha gjort dem skyggare, vilket påverkar möjligheten att hitta alla hybrider.

– Så här långt har allt ändå gått enligt plan, så vi är nöjda, det måste jag säga, säger Johan Varenius.

 

Stannat i reviret

Under jakten och ett intensivt spårningsarbete har hybriderna betett sig som vanliga vargar. Båda de vuxna vargarna sköts under november och december, men valparna har trots det stannat kvar i reviret.

Skulle det visa sig att en av hybridvalparna ändå överlever den pågående skyddsjakten så hävdar länsstyrelsen i Södermanland att det inte ska anses som en katastrof för vargstammen.

– Det djuret kommer att fångas upp, det har vargforskarna försäkrat oss. Den är inte könsmogen före två års ålder och skulle hybriden hittas i en partner någonstans så kommer det direkt att tas ett nytt beslut om skyddsjakt på den individen, säger Johan Varenius.

 

Spårsnön viktig

Jakten i Biereviret är helt beroende av bra snöförhållanden, och det finns det just nu i området. Länsstyrelsen räknar med att jakten snart kan vara över.

En fråga som alltjämt förbryllar länsstyrelsen är den okända hund som är far till hybriderna.

– Vi har inte en aning om vilken hund det är, vi har inte fått några tips och för att kunna avgöra det är måste vi ha blod eller annat dna från just det djuret, säger Johan Varenius.

Hybridjakten

Under sensommaren och början av hösten fångade länsstyrelsen i Södermanland en unik vargföryngring på bild. Den svarta färgen på valparna i Biereviret ledde därefter till omfattande dna-analyser.

Kontrollen bekräftade att valparna var korsning mellan hund och varg.  Efter ett skyddsjaktsbeslut på alla djur, både varg och varghybrider, sköts det första djuret den 13 november. Det visade sig vara en varghane född i Kölstareviret.

Vargtiken sköts den 14 december. Obduktionen visade att hon haft sju foster. Sex hybrider har identifierats i reviret, och sex valpar har också skjutits under skyddsjakten som pågår i två månader.

Tre av hybridvalparna har varit svarta, tre har varit normalfärgade. Alla valparna har varit hanar.

En sjunde valp kan finnas kvar i reviret. Färg och kön på det djuret är okänt. Skyddsjakten avslutas när alla djur bedöms avlivade.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev