De mörka vargliknande valparna i Sörmland är första generationens hybrider mellan varg och hund. Foto: Länsstyrelsen

Hybrider mellan varg och hund påträffade i Sverige

De mörka valpar som fångats på bild vid Bie utanför Katrineholm är första generationen hybrider mellan varg och hund. Det meddelar länsstyrelsen i Sörmland i ett pressmeddelande.

De misstankar som tidigare ventilerats om att något inte står rätt till med de mörka, på gränsen till svarta, valpar som fångats på bild av en övervakningskamera norr om Katrineholm visade sig stämma.

Efter djuplodande DNA-analyser av valparnas spillning, som utförts av SLU, meddelar länsstyrelsen att det med största sannolikhet rör sig om första generationens hybrider mellan varg och hund.

I pressmeddelanden från både länsstyrelsen och Naturvårdsverket skriver man att det är första konstaterade fallet av varghybrider i vilt tillstånd i Sverige.

Trots att det rör sig om hybrider måste av allt att döma ett skyddsjaktsbeslut utfärdas. Ett sådant kommer nästa vecka, enligt länsstyrelsen.

– Det är angeläget att ta bort dessa individer så att den svenska vargstammen inte får inblandning av hund, säger Johan Varenius, funktionschef på länsstyrelsen i pressmeddelandet.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev