Publicerad 24 oktober 2017 - 11:44

Totalt sex hybrider mellan varg och hund och och vargar får fällas vid skyddsjakten.

Klart: Varghybrider och vargar ska skjutas på skyddsjakt

Det blir skyddsjakt efter varg och hybrider mellan varg och hund inom ett avgränsat jaktområde i Katrineholms och Eskilstuna kommuner, Södermanland. Detta efter beslut av länsstyrelsen.

Högst sex hybrider och vargar får fällas inom ett begränsat område inom Katrineholm och Eskilstuna kommuner. Skyddsjakten inleds den 25 oktober och avslutas den 28 februari 2018 eller tills dess annat beslutats.

Skyddsjakten kommer bedrivas i två olika former. Dels en samordnad skyddsjakt inom tre berörda älgskötselområden samt en riktad skyddsjakt som vid behov kommer att utföras av personer utsedda av länsstyrelsen. Den samordnade skyddsjakten kommer täcka en större yta och omfatta de jägare som har jakträtt inom jaktområdet

 

Skydda vargstammen

Länsstyrelsen i Södermanlands län skriver i ett pressmeddelande att beslutet om skyddsjakt fattas för att skydda den svenska vargstammen från genetisk inblandning av tamhund.
Det var sensommaren fångades varglika valpar på bild av länsstyrelsens viltkameror. Den ovanliga färgen på valparna förbryllade. Därför gjordes att en stor insats i området för att leta spillning för DNA-analys. Tre påträffade spillningar hade en DNA-uppsättning som avvek från tidigare kända genprofiler och efter djupanalys så identifierades två hunddjursindivider av hankön.

 

Foto: Länsstyrelsen

DNA-analyser

”Djurens DNA-uppsättningar har testats mot 150 skandinaviska vargar samt 29 olika hundraser. Dessa analyser utesluter att individerna är renrasiga skandinaviska vargar eller renrasiga hundar. Det mest sannolika är att individerna är första generationens hybrider mellan varg och hund.

Länsstyrelsen har under oktober fått ytterligare bilder på en mörk och en normalfärgad valp i området. Den vargtik som uppehållit sig i området sedan december 2016 kan enligt DNA-analys inte uteslutas vara förälder till hybriderna”, skriver länsstyrelsen i sitt pressmeddelande.

 

Värna vargstammen

Hybriderna riskerar möjligheten att bevara den skandinaviska vargstammens genetiska status. Inblandning av hund i vargens gener kan långsiktigt bidra till en allvarlig och oåterkallelig skada på vargstammen.

”Länsstyrelsen har ett ansvar för att den svenska vargstammen har en genetisk status som efterlever upprätthållandet av en gynnsam bevarandestatus hos artens bestånd i dess naturliga utbredningsområde. Vargen är strängt skyddad och Länsstyrelsen har därför en skyldighet att värna om att den svenska vargstammens inte hotas genom inblandning av hund.
Detta grundar sig i EU:s art- och habitatdirektiv och Bernkonventionen”, skriver länsstyrelsen i Södermanlands län i sitt pressmeddelande.

 

Tillåtet skyddsjaktområde. Karta: Länsstyrelsen

Skribent

Olle Olsson

olle.olsson@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram