Svarta vargvalpar har fötts i Floda norr om Katrineholm. Foto: länsstyrelsen

Svarta valpar födda i nytt vargrevir

Två svarta eller mycket mörka vargvalpar har fångats på bild i Floda norr om Katrineholm.
Länsstyrelsen i Södermanland försöker nu få svar på varför vargarna har en ovanlig och för Skandinavien helt avvikande färg.

Länsstyrelsen tvekar inte i sin bedömning.

Det är vargvalpar man fångat på bild med en viltkamera. Två valpar med mycket mörk och heltäckande färgsättning fotograferades för några veckor sedan.

 

Två vargar bekräftade

– Vi har haft två vargar i området vid Floda. Tiken fick vi en DNA-träff på i december och även i augusti, och vi har också haft en varghane i området, säger Johan Varenius, funktionschef på enheten för jakt och fiske vid länsstyrelsen i Södermanland.

Däremot fanns det tidigare inga indikationer på att valpar fötts i området. Det var först när bilderna på viltkameran laddades ner som valpkullen bekräftades.

– Vi antar att det är varg. Experter på Grimsö hävdar att den mörka färgen kan vara en naturlig färgvariation, och vi vill ju vara säkra på att det inte är hundinblandning som ger den mörka färgen, säger Johan Varenius.

Länsstyrelsen har fått tre bilder på sin kamera. En bild med de två svarta, eller mycket mörka, valparna, en bild på en vuxen varg.

Dessutom en bild på ett djur som kan vara en normalt färgad valp. Eller möjligtvis en mindre, men vuxen varg. Det kan vara tiken i flocken.

 

Säkerställa att föräldrar är varg

Länsstyrelsens arbete inriktas nu mot att bekräfta reviret och kvalitetssäkra föryngringen. Där ingår även att bekräfta att valparna är ett resultat av de vargar som finns i området.

– Alla bilderna har granskats av Grimsös expertgrupp. Det vi nu gör är att fortsätta leta spillning och spår för att bekräfta att det är vargvalpar, säger Johan Varenius.

Under veckan hölls ett informationsmöte i området, där jägare, djurägare och ortsbefolkning var inbjudna. Intresset var stort.

– Vi försöker jobba med total öppenhet och informera så mycket det går. Det här är den första vargföryngringen i Södermanland i mannaminne och många är förstås oroliga. Det kom 150 personer till mötet, säger Johan Varenius.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev