Skyddsjakten på de svarta varghybriderna i Bie kan även omfatta alfadjuren, och eventuellt andra vargar i området. Foto: Länsstyrelsen

Omfattningen inte klar vid jakt på hybriderna i Bie

De svarta varghybriderna i Bie ska avlivas, men omfattningen av skyddsjakten är inte fastställd.
– Vi kommer att bevilja en omfattande, generös skyddsjakt, säger Johan Varenius, funktionschef vid länsstyrelsen i Södermanland.

Under förra veckan blev DNA-analyserna av de svarta, eller mycket mörka, hunddjuren i Bie norr om Katrineholm klara.

Misstankarna om att allt inte stod rätt till bekräftades när genetiker kunde fastställa att valparna är hybrider mellan varg och hund.

Med stor sannolikhet är vargtiken i området mor till valparna.

 

Jakthund misstänks

Däremot är den varghane som tiken går med inte far till valparna.

– Hon kan ha parat sig med en älghund, eller en hund som använts vid vildsvinsjakt. Det kan ha varit vilken hund som helst som varit lös i området i februari och mars, säger Johan Varenius.

Varghybriderna ska avlivas, men i dagsläget vet ingen hur många valpar det handlar om. Det finns bilder på två svarta valpar, och DNA från ytterligare ett helsyskon.

Hur många valpar det totalt finns i kullen eller om alla har samma mörka färg vet inte länsstyrelsen. Möjligheten att några av valparna har en färg som liknar varg försvårar skyddsjakten, och även beslutet om skyddsjakt.

 

Skjuta alla eller bara valparna?

Länsstyrelsen i Södermanland brottas nu med flera valmöjligheter och tänkbara scenarier. Det är fortfarande inte helt avgjort om enbart valparna ska skjutas, eller om hela flocken med alfadjur ska avlivas. Beslutet om skyddsjakt kan gälla alla vargar och hybrider i området norr om Katrineholm.

– Vad händer om vi skjuter bort ett eller båda alfadjuren och inte lyckas skjuta alla valpar? Vi vänder och vrider på det här, säger Johan Varenius.

Föryngringen beskrev tidigt som den första vargföryngringen på mycket länge i Södermanland. Alfaparet är ur den synvinkeln bevarandevärda men situationen är känslig.

Risken för att hundgener sprids i den skandinaviska vargpopulationen kan överväga.

– Vi för en dialog med Naturvårdsverket och andra experter. Vi kommer att fatta ett skyddsjaktbeslut under den här veckan, säger Johan Varenius.

 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev