Här inträffade attacken. Foto i hägn: Mostphotos

Varg attackerade hund på promenad i bostadsområde

En varg attackerade och skadade en hund som gick i koppel på bostadsområdet Lillbo i Edsbyn. Hunden ådrog sig skador på rygg, ljumskar och bakben.

Det var sent på onsdagskvällen som attacken inträffade på Freskavägen, 200 meter från Lillboskolan i Edsbyn.

– Hundägaren var ute och gick med sina två australiska terrier. Han märkte att hundarna blev oroliga och tittade bakom axeln. Där stod en varg tio meter ifrån honom, berättar Sone Persson, naturbevakare för länsstyrelsen.

Den yngre terriern ska då ha slitit sig ur kopplet och vargen gick direkt till attack. Hunden sprang in på en tomt med vargen efter. Därefter fortsatte tumultet mellan varg och hund ända tills hunden lyckades springa hem till sitt hus och in på bron.

– Hunden ska ha försvarat sig bra och klarade sig med relativt lindriga skador, säger Sone Persson.

 

Kaos i området

Jimmy Bogg bor precis där attacken inträffade.

– Det var ett jäkla oväsen. Folk skrek, hunden tjöt och det var kaos på området, säger han.

Sedan vårvintern har en oskygg varg regelbundet gått omkring i Edsbyn. På senare tid har vargen visat sig på nära håll för människor nästan dagligen, men i stället för att besluta om skyddsjakt vill länsstyrelsen i Gävleborg försöka skjuta gummikulor på den. Några gummikulor har dock inte avlossats mot vargen ännu. Boende i området är mycket frågande till varför inte vargen har skjutits bort.

– Det är dags att skjuta bort den här vargen nu. Jag skjutsar min dotter Alma till skolan trots att vi bor bara ett par hundra meter därifrån och jag har sagt åt skolan att barnen inte får leka i en liten skogsdunge precis intill, för det är från den vargen brukar komma, säger Jimmy Bogg.

 

Polisanmälan

Boende på Lillboområdet kontaktade polisen direkt efter attacken. Men där ville man inte fatta något beslut om avlivning av vargen, utan skickade i stället frågan vidare till länsstyrelsen.

– Jag håller just nu på att dokumentera allt som har hänt. Kanske är det så att kriterierna för skyddsjakt nu är uppfyllda. Men jag som naturbevakare får och kan inte fatta beslut om skyddsjakt, det är en fråga för mina chefer, säger Sone Persson.

 

Läs även:

Klart: Skyddsjakt beviljas på oskygg varg

 

[totalpoll id=”145342″]

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev