lördag 18 september

Publicerad 19 augusti 2019 - 14:13

På måndagen fotograferades vargen då den gick fem meter från fyra vuxna människor. Foto: Privat

Närgången varg inget fall för Polisen

En vuxen varg har vi upprepade tillfällen uppträtt oskyggt inne i Edsbyns bostadsområden och i närliggande byar. Vargens oönskade beteende har på uppmaning av länsstyrelsen anmälts till Polisen – som återfört ärendet till länsstyrelsen.

Sone Persson är naturbevakare för länsstyrelsen i Gävleborgs län. Han känner till den oskygga vargen mycket väl efter att olika privatpersoner ringt in sina rapporter.

– Under flera veckors tid har det kommit rapporter om en varg som befunnit sig så nära som 5–15 meter från olika personer. De har skrikit på vargen, men den har inte blivit rädd för det, säger Sone Persson.

Det har gått så långt att boende i området börjat ta med sig överfallslarm för att på så sätt försöka skrämma den oskygga vargen.

– Från i fredags har det strömmat in samtal om vargen från oroliga människor i området och jag uppmanade dem att anmäla detta till Polisen, säger Sone Persson.

 

Ingen hjälp

Polisens presstalesperson Daniel Wikdahl bekräftar att en anmälan kommit in under helgen.

– En anmälan har kommit in och den har återförts till länsstyrelsen, säger Daniel Wikdahl.

 

På måndagsmorgonen sågs även vargen inne på en gårdstomt. Vid ett tillfälle var den cirka 1,5 meter från en hundgård. Foto: Privat

Så någon hjälp från myndigheterna har boende i området inte fått. Men så sent som på måndagsmorgonen sågs vargen intill en förskola i Edsbyn, plus att den under dagen vandrat helt ogenerat genom samhället.

Vargen har ännu så länge inte dödat någon tamboskap, så vitt länsstyrelsen känner till.

– Jag bedömer det som en vuxen, sommarmager varg, utifrån de bilder och filmer jag tittat på. Folk som sett hur vargen försöka jaga rådjur säger att den beter sig som en valp, inte alls som en vuxen varg som bara springer ikapp och fäller rådjuren, säger Sone Persson.

 

När är vargen ovanlig oskygg?

Svensk Jakt har förgäves sökt företrädare för Viltskadecenter för att ställa frågan hur närgången en varg ska vara för att anses vara ovanligt oskygg och därmed föremål för skyddsjakt?

I rapporten ”Nära vargar” som utgavs 2016 av Viltskadecenter skriver man dock att ”ett kriterium som anger att vargen får skjutas om den är inom 30 meter från människor kommer med stor sannolikhet att rikta skyddsjakten mot den eller de individer som uppträtt nära människor. I de fall det rör sig om varg som vid upprepade tillfällen rör sig nära människor och man är rädd för att ytterligare tillvänjning är jakten dessutom enkel att genomföra.”

Viltskadecenter skriver även i rapporten att ”skrämsel är inte en universallösning i problemsituationer med varg i närheten av människor eller hus. För att åtgärden ska kunna lyckas krävs särskilda och relativt ovanliga omständigheter.”

Senaste skyddsjakten

Senaste gången en varg sköts vid skyddsjakt i Gävleborgs län var sommaren 2014. Den gången sköts en närgången varg i Ljusdals kommun.

Skribent

Olle Olsson

olle.olsson@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram