På måndagen fotograferades vargen då den gick fem meter från fyra vuxna människor. Foto: Privat

Gummikulor ska användas mot oskygg varg

Länsstyrelsen ska försöka skrämma den varg som uppträder oskyggt runt Edsbyn.
– I ett första läge ska vi försöka skrämma vargen genom att skjuta gummikulor mot den, säger Joel Isensköld, enhetschef vid länsstyrelsen i Gävleborgs län.

Länsstyrelsen fortsätter att få in privatpersoners observationer på den orädda vargen i och omkring Edsbyn. Länsstyrelsen har fortlöpande dokumenterat alla rapporter och efter den incident som inträffade på fredagen när en kvinna hade stora problem att skrämma bort den oskygga vargen rekommenderade myndigheten att man skulle anmäla vargens beteende till Polisen.

– Polisen har, till skillnad från länsstyrelsen, rätt att besluta om avlivning av en varg om den bedöms utgöra fara för människor, säger Joel Isensköld.

 

Informerade inte

Men något sådant beslut fattades inte av Polisen. Istället återbördades ärendet till länsstyrelsen. Men Polisen informerade inte länsstyrelsen om detta så att ärendet hade bollats tillbaka till myndigheten kände alltså inte länsstyrelsen till.

– Vår kommunikation måste förbättras, säger Joel Isensköld,

 

Ingen skyddsjakt

Men trots att vargen fortsätter att uppträda oskyggt mot människor har länsstyrelsen, enligt Joel Isensköld, små möjligheter att i dagsläget fatta beslut om skyddsjakt.

– Vi måste i första hand ta till skrämselåtgärder för att försöka skrämma vargen. Därför tänker jag att våra naturbevakare får försöka skjuta gummikulor mot vargen. Om den åtgärden misslyckas kan det bli tal om skyddsjakt, alltså när ingen annan lämplig åtgärd finns, säger han.

 

Varför beslutar inte länsstyrelsen om skyddsjakt redan nu?

– Vi har, som jag ser det, tveksamt lagstöd för detta i nuläget. Och jag tror att medborgarna vill leva i ett rättssäkert samhälle. Tycker man att lagstiftningen är fel ska man kontakta politiker och på demokratisk väg försöka få dem att ändra lagen, säger Joel Isensköld.

 

Om någon står där öga mot öga mot vargen och känner rädsla. Hur ska man agera då?

– Ring Polisen. De har rätt att fatta beslut om avlivning av vargen om den bedöms utgöra en fara för människor, säger Joel Isensköld.

 

Vargen filmades så sent som på måndagseftermiddagen. Som närmast var den cirka tio meter från människor. Foto: Privat

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev