Vargen när den för knappa två veckor sedan fotograferades av en privatperson. Den gick då fem meter från fyra vuxna människor. Foto: Privat

Klart: Skyddsjakt beviljas på oskygg varg

Hundattacken på onsdagskvällen var droppen. Nu blir det skyddsjakt på den varg som under en längre tid uppträtt oskyggt i Edsbyn.

Efter att Polisen duckat om avlivning av den närgångna vargen har länsstyrelsen i Gävleborgs län nu beviljat skyddsjakt på rovdjuret.

Nu kommer en jaktledare för skyddsjakten att utses av länsstyrelsen och jaktledaren ska i sin tur använda sig att ett mindre antal jägare i jakten på den tätortsnära vargen.

Jakten kommer att dra igång inom kort och åtminstone i ett inledningsskede kommer skyddsjaktområdet vara begränsat från Lillbo bostadsområde i Edsbyn och västerut till byn Måndagsfallet. Uppgifter till Svensk Jakt gör gällande att skyddsjaktområdet sedan kan komma att utökas om så krävs.

Ett problem vid genomförandet av skyddsjakten är att vargen ofta befinner sig inne i tätorten där det kan vara mycket svårt att avlossa skott.

Så sent som på onsdagskvällen angrep vargen en australisk terrier i samband med en promenad i bostadsområdet Lillbo.

Mer information

Länsstyrelsen i Gävleborgs län kommer att ge mer information kring skyddsjakten på varg samt inom exakt vilket område skyddsjakten får bedrivas.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev