En skada i käken är ofta förödande för vilda djur, då den kan leda till dålig viktutveckling och svält. Foto: Sven Lindén

Varför var hinden i så dålig kondition?

Sven: Under fjolåret fällde jag en smalhind (dovvilt) som både var underviktig (22 kilo passad) och såg märklig ut i käken. Ena underkäkshalvan var helt av och tänderna långa. I våmmen låg hela, otugg­ade ekollon. Jag anar att skadan är ­gammal och har lett till hennes låga vikt och långa tänder.
Vad säger du?

SVAR: Du är nog inne på helt rätt spår. Skador eller missbildningar i munhålan, i tänderna eller käkarna leder ofta till problem med foderintaget. Detta leder i sin tur till försämrad viktutveckling eller svält.

Skador kan till exempel uppkomma av trafikolyckor, felaktigt placerade skott, rikoschetter, sparkar eller andra olyckor. Det sker betydligt oftare om skelettet är försvagat.

Fråga veterinären: När är det dags att para tiken?

Det som är intressant med tänder hos idisslare är att alla kindtänder behöver användas för att tändernas funktion ska upprätthållas.

Om någon eller några tänder inte används, det vill säga inte har en motsatt tand att arbeta med, kommer tandcementets tillväxt att trycka fram tanden så att den blir längre. Det kan leda till att käkarna låser fast i varandra och tuggningen försvåras. Detta kan förklara fyndet av hela ekollon i våmmen.

Var i älgens lungor – vad beror det på?

Man brukar säga att tänderna växer hela livet, men i själva verket är det tandcementet under tanden som byggs på. Det är därför man kan utläsa åldern med hjälp av tandcementet.

 

Jonas Malmsten

Veterinär

Fråga veterinären

Mejla dina frågor till Jonas Malmsten, legitimerad veterinär, till jmalmsten@gmail.com

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev