Stora varbölder i lungan hos ett djur är ofta orsakat av bakterier och kan göra köttet otjänligt att äta. Foto: Jonas Malmsten

Var i älgens lungor – vad beror det på?

Premium

Christian: Vi fällde en hängig älg som verkade ha lite svårt att andas. Vid undersökning såg kroppen fin ut, liksom levern. Men lungorna såg inte så roliga ut och hade stora knölar. Vad kan det vara? Kan man äta köttet?

SVAR: Det ser ut som att älgen har ganska stora inkapslade bölder med var i lungan.

Förekomst av flera bölder gör att det troligen rör sig om en bakterie­infektion. Den kan ha hamnat i lungorna antingen via blodet eller den inandade luften.

Fråga veterinären: Går det äta köttet från en perukbock?

En bakterie som kan orsaka dessa typer av bölder är True­perella pyogenes. Den förekommer i luft- och urinvägarna samt mag- tarmkanalen och lever
oftast där utan att orsaka sjukdom. Men under vissa omständigheter tar den chansen – den är alltså opportunistisk.

Fråga veterinären: Vad beror missbildningen på?

Det kan bero på att en annan bakterie, eller ett virus, har påverkat djurets tillstånd vilket underlättat för Trueperella­bakterien att växa till och bilda bölder.
För att få ett hundraprocentigt svar bör man skicka prover till SVA för analys.

I och med fynden av bölder och att älgen upplevdes som påverkad bör köttet inte ätas.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev