Jordbruksverket har fått regeringens uppdrag att tillsammans med Naturvårdsverket utreda hur tjuvjakt och artskyddsbrott ska stoppas. Foto: Jordbruksverket

Utreder hur tjuvjakt och artskyddsbrott ska stoppas

Jordbruksverket har fått regeringens uppdrag att fortsätta arbetet med att föreslå åtgärder mot artskyddsbrott. Myndigheten ska även titta på hur tjuvjakt och illegal handel med skyddade djur och växter i Sverige ska stoppas.

Jordbruksverket har fått regeringens uppdrag att utreda hur EU:s handlingsplan för att stoppa artskyddsbrott ska genomföras i Sverige. Myndigheten ska även utreda hur tjuvjakt och illegal handel med skyddade djur och växter i Sverige ska stoppas. Det senare bygger på de globala mål som antogs 2015 av FN:s generalförsamling.

Redovisningen av uppdraget ska lämnas till regeringen senast den 30 april 2019.

 

Varierande kontroll

EU:s handlingsplan mot olaglig handel med vilda djur och växter visar att det finns skillnader mellan olika medlemsstaters kontroll av efterlevnaden av de gemensamma reglerna.

”Brottslingar kan enkelt utnyttja situationen genom att anpassa sina handelsvägar, vilket ett antal fall de senaste åren också har visat.”

Därför ville EU-kommissionen ha en EU-täckande kontroll av efterlevnaden i form av en handlingsplan, om att vidta en rad åtgärder, genomföra gemensamma internationella åtaganden och att på politisk nivå slå fast att det är viktigt att lösa problemet. Det är denna handlingsplan som nu regeringen vill följa, och på vilket sätt det ska göras ska alltså Jordbruksverket utreda tillsammans med Naturvårdsverket och en referensgrupp bestående  Åklagarmyndigheten, Polismyndigheten, Kustbevakningen, Tullverket, länsstyrelserna, Havs- och vattenmyndigheten, Naturhistoriska riksmuseet, Brottsförebyggande rådet (BRÅ) samt SIDA.

 

Bekämpa brottslighet

EU:s handlingsplan bygger på tre prioriteringar: Att förhindra olaglig handel med vilda djur och växter och angripa själva grundorsakerna. Att på ett effektivare sätt genomföra och kontrollera efterlevnaden av befintliga bestämmelser och bekämpa organiserad brottslighet som rör vilda djur och växter. Att stärka det globala partnerskapet mellan ursprungs-, konsument- och transitländer mot olaglig handel med vilda djur och växter.

Jordbruksverket presenterade i december 2015 rapporten ”Förstärkta åtgärder mot artskyddsbrott”, som du kan läsa i länken här.

Den utredning som nu görs är delvis en fortsättning på den och Jordbruksverket ska titta på vad som blev genomfört av de förslag som presenterades i utredningen och vilka man kan gå vidare och jobba med.

EU:s handlingsplan finns här.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev