Hundanvändningen kommer att begränsas under den utökade älg- och hjortjakten. Foto: Kjell-Erik Moseid

Utökad jakttid ska hindra CWD-spridning

Jakttiden på älg och hjort utvidgas i 15 norska kommuner och runt vildrensområdet Nordfjella de kommande två åren. Målet är att reducera tätheten av klövvilt för att förhindra spridning av CWD-smitta.

Det norska Miljødirektoratet har fastställt jakttiden 15 augusti–23 december samt 1–31 januari. Den utvidgade jakttiden gäller från kommande nyår till och med januari år 2022. Kommunerna som berörs ligger i fylkena Hordaland, Sogn og Fjordane, Buskerud och Oppland.

För att minska risken för konflikter med ägare av betesdjur är jakt med lös hund inte tillåten under jaktperioden i augusti och av hänsyn till viltet heller inte under jaktperioden i januari.

Så övervakas CWD i Sverige

Förekomst av älg och hjort i området anses som en av de största riskfaktorerna för spridning av CWD utanför Nordfjella.

Från jägarhåll har man länge varit kritisk till att det hålls betande får i Nordfjellaområdet. Även om får inte kan bli sjuka i CWD, kan de vara potentiella bärare av smittan, anser Norges Jeger- og Fiskerforbund.

Fakta om CWD

CWD eller avmagringssjuka är en allvarlig och smittsam sjukdom hos hjortdjur. Den upptäcktes i Nordfjella, Norge, 2016 där hela vildrenspopulationen på flera tusen djur avlivades för att förhindra smittspridning. Enstaka fall av CWD har upptäckts på andra platser i Norge samt även Sverige och Finland.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev