Alla vuxna älgar har testats för CWD under älgjakten i Arvidsjaur och Arjeplog. Den 9 september sköts en älgko som i två analyser testats positiv för CWD. Foto: Lars-Henrik Andersson

Bekräftad CWD hos skjuten älgko

Även det andra testet var positivt, vilket bekräftar att den älgko som sköts i Arjeplog i början av september hade avmagringssjukan CWD, Chronic Wasting Disease. Däremot är det inte kartlagt om det är en smittsam eller spontant uppkommen variant av sjukdomen.

En utökad provtagning av älgar sker under älgjakten i Arvidsjaur och Arjeplog efter två tidigare fall av CWD. Det tas prover från alla vuxna älgar, och i onsdags bekräftade Jordbruksverket att en älgko testats positivt. Fortsatta undersökningar har visat att älgen var tio år gammal utan synliga symptom. Ålder har fastställts genom tandsnittning.

Kon hade även mjölk i juvret när hon sköts, vilket bevisar att hon varit kalvförande.

Stor osäkerhet runt CWD-fallen i Arjeplog

Efter det första positiva testet har även ett andra test genomförts, som bekräftar att älgen hade CWD.

Jordbruksverket och Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, är fortfarande osäkra på vilken form av CWD det handlar om. Myndigheterna vet heller inte om den är smittsam.

 

Krävs mera tester

– Vad gäller frågan om vad fallen på de älgar som hittills påvisats ha CWD beror på, eller om de är smittsamma, så kvarstår den osäkerhet som tidigare meddelats. Det finns en teori om att CWD eventuellt kan uppstå spontant på äldre individer, men detta är som tidigare sagts en teori som ännu inte är bekräftad. Det är för tidigt att utesluta att det kan finnas en smittsamhet – eller att det finns någon faktor vi inte känner till som påverkar utveckling av sjukdomen, säger Maria Nöremark, epidemiolog vid SVA i ett pressmeddelande.

Flera analyser från smittade djur krävs för att få svar. Det kräver också en omfattande provtagning. Då det än så länge handlar om ett fåtal djur anser SVA att det är för tidigt att dra några slutsatser.

Här lär sig jägarna hjälpa myndigheterna lösa CWD-gåtan

Jägarna i området har varit oroliga över hanteringen av smittade djur och väntar fortfarande på svar hur man ska hantera kött, slaktavfall, slaktutrustning, transportfordon och slakthus.

Varken SVA eller Jordbruksverket har kunnat ge svar på den frågan.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev