Nu avslutas den utökade CWD-provtagningen på älg i Norrbotten. Myndigheterna hade hoppats få in runt 800 prover. Totalt skickades drygt 600 prover in, vilket dock är fullt tillräckligt enligt Maria Cedersmyg, Jordbruksverket. Foto: Lars-Henrik Andersson

Ingen utökad CWD-provtagning på älg kommande höst

Premium

Den utökade CWD-provtagningen på älg i Arjeplog och Arvidsjaur avslutas. CWD-prov från drygt 600 älgar, som samlats in av jägarna i området under älgjakten, är enligt myndigheterna tillräckligt för att få en bra bild av situationen.

Lars-Henrik Andersson Publicerad 13 februari 2020 - 08:00

Våren 2019 upptäcktes två fall av avmagringssjukan CWD hos älg i Arjeplog och Arvidsjaur. Därefter tog myndigheterna beslut om en utökad provtagning under älgjakten i Arjeplog och Arvidsjaur.

Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, och Jordbruksverket träffade i augusti älgjägare för att lära dem att ta CWD-prov från fällda älgar.

 

Drabbar gamla älgar

SVA har totalt fått in 629 CWD-prover. Det är enligt SVA och Jordbruksverket tillräckligt för att få en bra bild av situationen i området.

En älgko som fälldes i början av september strax utanför Arjeplog 2019 hade CWD och totalt har alltså tre smittade älgar påträffats.

Enligt SVA och Jordbruksverket tyder det mesta på att den CWD som drabbat älgarna i Arjeplog och Arvidsjaur inte är smittsam, utan att sjukdomen eventuellt kan uppkomma som åldersförändringar.

 

Jägarnas insats

– Jordbruksverket och SVA vill tacka alla jägare, som bidragit till provtagningen, för ett bra samarbete och en fantastisk insats i skogen. Vi har fått de prover vi behöver och kan avsluta den utökade övervakningen på älg. Ingen utökad provtagning kommer att ske på älg under 2020, säger Maria Cedersmyg vid Jordbruksverket.

Parallellt med den utökade provtagningen på älg har även CWD-prover tagits från ren. Där behöver SVA få in dubbelt så många prover, för att man ska få ett användbart resultat. Hittills har det tagits prover från knappt 2.000 renar.

Den rikstäckande provtagningen av älg, ren, kronhjort och rådjur inom EU:s övervakningsprogram för CWD kommer fortsätta som vanligt även under 2020, det är bara den utökade provtagningen på älg i Arjeplog och Arvidsjaur som avslutas.

 

Övervakningen fortsätter

Alla djur som visar tecken på sjukdom, påträffas döda eller som avlivas alternativt dör på grund av trafikolycka, ska provtas i hela landet, uppger Jordbruksverket och SVA.

– Det är viktigt att vi också i fortsättningen får hjälp att ta prover från sjuka och döda djur i hela landet. Vi behöver veta mer om läget i stort i Sverige. Vi ber den som träffar på ett riskdjur att kontakta SVA för information om provtagning, säger Erik Ågren vid viltsektionen på SVA.

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Svensk Jakt på Instagram