En älgko skjuten i Arjeplog i början av september har testats positiv för CWD. Jordbruksverket och SVA funderar nu på vilka säkerhetsrutiner som ska gälla vid hantering av drabbade älgar. Foto: Jan Henricson

Stor osäkerhet runt CWD-fallen i Arjeplog

Det nya misstänkta CWD-fallet i Arjeplog handlar om en nio år gammal älgko som hade mjölk i juvren. Fallet liknar de två tidigare på så sätt att provet från hjärnan var positivt men lymfknutan var negativ i första analysomgången. Samma mönster har också setts på älgar i Norge och Finland, uppger Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, och Jordbruksverket.

I går kväll kunde Svensk Jakt berätta om ett nytt misstänkt CWD-fall i Arjeplog. Även denna gång handlade det om en äldre älgko. Dock inte lika gammal som de två andra konstaterade CWD-fallen i Arjeplog och Arvidsjaur under våren där det rörde sig om 13 till 16 år gamla älgkor.

Nytt misstänkt CWD-fall i Arjeplog

Det nya CWD-fallet upptäcktes under den pågående övervakningen för avmagringssjuka hos hjortdjur (Chronic Wasting Disease, CWD). Älgkon sköts strax utanför Arjeplogs samhälle den 9 september. Både prover från hjärnstammen och lymfknytan skickades in, samt underkäken för åldersbestämning.

 

Fortsatta analyser

De första analyserna för CWD visade sig vara positiva och troligen kommer fallet att bekräftas, uppger Jordbruksverkets Maria Cedersmyg.  Enligt jägarna visade den inga tecken på sjukdom innan den sköts. Jämfört med tidigare fall är denna älg yngre, men den bedöms alltså vara minst nio år gammal.

– Ytterligare en älg betyder inte per automatik att det är en smittsam variant av sjukdomen. Men vi kan heller inte säkert utesluta smittsamhet eller att det finns faktorer som vi ännu inte känner till som påverkar utveckling av sjukdomen. Vi konstaterar att den här älgen är yngre än tidigare fall, men det handlar inte om en ung älg. Exakt vad det innebär har vi inte svar på, det finns fortfarande mycket vi inte vet om den här sjukdomen, säger Maria Nöremark på SVA.

På bilden ett provtagningskit som jägarna använder under provtagning för CWD-test av skjutna älgar. Foto: Lars-Henrik Andersson

Avmagringssjuka finns i dels smittsamma varianter, dels varianter som förefaller vara mindre smittsamma och eventuellt är spontant uppkomna förändringar i hjärnan. Det var under våren som avmagringssjuka på två gamla älgkor i Arjeplog och Arvidsjaur upptäcktes. Därför genomförs nu en omfattande provtagning i området under älgjakten och renslakten.

 

Viktig insats av jägarna

Det finns ingen enskild analysmetod som kan avgöra om de fall som hittats på älg är en smittsam variant av sjukdomen eller inte. Svaret kan man bara få på sikt genom att kombinera olika diagnostiska test och att provta många djur, uppger SVA i ett pressmeddelande.

Det nya fallet liknar de två tidigare fallen genom att provet från hjärnan var positivt men lymfknutan var negativ i första analysomgången. Samma mönster har också setts på älgar i Norge och Finland.

– Innan eventuella beslut tas om långsiktiga åtgärder måste vi veta mer. En smittsam variant av sjukdomen vill vi försöka begränsa men om det handlar om en spontant uppkommen variant är bekämpningsåtgärder verkningslösa. Det nya fallet visar hur angeläget det är att prover kommer in så vi kan lära oss mer om sjukdomen. Alla som är inblandade i provtagningen gör en mycket viktig insats för våra hjortdjurspopulationer, säger Maria Cedersmyg på Jordbruksverket.

 

• Hur ska jägarna ta hand om slaktutrustning och kläder som kommit i kontakt med en älg som konstaterats ha CWD?

– Vi har inga råd ännu att ge, vi väntar på att SVA ska hjälpa oss med den informationen, och vi hoppas få det färdigt under dagen, säger Maria Cedersmyg.

Hon uppger att älgkon som sköts under älgjakten den 9 september förmodligen var kalvförande eftersom hon hade mjölk i juvren.

– I morgon eftermiddag eller på fredag kommer svaret från den andra analysen av hjärnstammen. Det var förhållandevis höga värden i den första analysen, så därför komman man nog att hitta någonting även i den andra analysen. Det är nu jätteviktigt att provtagningen fortsätter, det här visar att vi behöver lära oss mer om sjukdomen, säger Maria Cedersmyg.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev