Ett första provsvar visar att en älgko som fälldes utanför Arjeplog den 9 september misstänks ha CWD. Foto: Lars-Henrik Andersson

Nytt misstänkt CWD-fall i Arjeplog

Den 9 september fälldes en älgko i Arjeplog. Jaktlaget skickade in ett CWD-prov den 10 september. Sent i eftermiddag kom svaret: Den första av två analyser visade positivt.

Ytterligare ett misstänkt CWD-fall har uppdagats i samband med den utökade CWD-provtagningen, som nu sker på fällda älgar i Arjeplog och Arvidsjaur.
Elisabeth Lestander, ordförande för Jägareförbundet Arjeplog, berättar att älgen fälldes bara tre kilometer utanför Arjeplog.
– Älgen fälldes vid Renberget, nära tätorten, säger hon.

Ännu inga positiva CWD-prov upptäckta

Veronica Marklund, Arjeplog, jagar i det jaktlag där älgkon fälldes.

 

Positivt analyssvar

– I eftermiddag fick jag ett sms från Jordbruksverket där man skrev att den första av två analyser av det prov vi skickat in visade positivt och att vi inte ska äta köttet från älgen, säger Veronica Marklund.
Hon ringde upp Maria Cedersmyg på Jordbruksverket som tyckte att Veronica skulle meddela övriga jägare i jaktlaget.
– Tyvärr har käken som vi också skickade in inte kommit fram ännu. Älgen fälldes den 9 september och dagen efter skickade vi in provet och i eftermiddag fick vi alltså svar. Vi har styckat älgen men märkt upp alla fryspåsar och alla i jaktlaget har informerats att inte äta kött förrän provsvaren kommit, berättar Veronica Marklund och fortsätter:
– Ingen reagerade över att den här älgkon var mager eller uppträdde konstigt. Den såg normal ut. Visst känns det här lite obehagligt och frågan är nu hur man ska hantera knivar, kläder och avfall. Det är jätteviktigt att det forskas på det här så vi får veta om det sprids i kött.

I morgon onsdag räknar jaktlaget, Arjeplogs jaktvårdsförening, med få mer besked från Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA.

Jägareförbundet i Arjeplog uppmanar nu jägarna att fortsätta ta CWD-prover och skicka in dessa till SVA för analys.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev