Erik Ågren, veterinär vid SVA, förevisade vid en utbildning inför älgjakten hur CWD-provtagning går till tillsammans med Maria Cedersmyg, Jordbruksverket. Foto: Lars-Henrik Andersson

Ännu inga positiva CWD-prov upptäckta

Premium

Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, har hittills fått in prover från nära åttio älgar från den pågående septemberjakten i Norrbotten varav ett fyrtiotal prover är undersökta. Ingen analys har ännu visat att någon älg skulle vara smittad med CWD.

I Arjpleog och Arvidsjaur pågår en utökad övervakning av CWD som innebär att prover från älgar som fälls under jakten ska skickas in för analys. SVA hoppas få in hundratals CWD-prover.

– Vi har till och med idag fått in 76 älgar från älgjakten inom området för utökad övervakning, där de första 42 undersökta alla är negativa för CWD så här långt, säger veterinär Erik Ågren, chef för viltsektionen vid SVA.

 

Fortlöpande analyser

Han berättar att SVA i dagsläget analyserar inskickade CWD-prover två gånger i veckan.

– Men det kommer vara lite flexibelt när det börjar öka i volym, säger han och fortsätter:

– Vi tittar särskilt noga på varje prov och följer flödet för att se hur systemet fungerar, och trimmar och justerar vid behov. Vi kollar framförallt att provmärkning och att all information som måste vara med varje prov finns med. Vi lägger även en hel del tid på att återkoppla till insändare så snart det går om det saknas någon information, eller att det inte går att koppla ihop informationen.

Erik Ågren berättar också att om vissa uppgifter saknas kan provet inte analyseras. Fördröjningar i postgången kan också göra att det tar längre tid än förväntat innan SVA kan analysera prover och skicka ut provsvar.

– Skulle det ta lite längre tid än förväntat att få ett provsvar så går det ju att stycka och märka upp alla påsar med älgens CWD-ID-nummer, så att det är spårbart, i avvaktan på provsvaret.

 

Rutinerna fungerar

Erik Ågren tycker att kvalitén på proverna som skickats in har varit bra.

– Utbildningen på plats i Arvidsjaur och Arjeplog har vi uppfattat som värdefull, och har förhoppningsvis underlättat för de som var närvarande. Det finns ju även korta youtube-filmer med instruktioner på hur man ska göra, som förhoppningsvis kan underlätta.

Den utökade provtagningen som älgjägarna gör ute i fält röner stor uppskattning hos SVA och Jordbruksverket.

– Förutom att jägarna får svar på om de skjutna älgarna är fria från CWD eller inte, så får vi också en kartläggning av eventuell CWD i området, och resultatet av övervakningen ökar förståelsen av  denna sjukdom hos älg, säger Erik Ågren.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev