En CWD-smittad älgko har upptäckts i Norrbotten. Arkivfoto: Kenneth Johansson

CWD upptäckt hos älg i Sverige

Ett första fall av den dödliga hjortsjukdomen CWD har upptäckts hos en älg i Sverige. Det handlar om en 16 år gammal viltlevande älgko som avlivades eftersom den var mager, gick i cirklar och verkade vara blind.

Upptäckten av avmagringssjuka hos hjortdjur (Chronic Wasting Disease, CWD) gjordes i den pågående övervakningen. Det handlar om en älgko som gick utanför Arjeplog i Norrbotten.

– Detta var inte oväntat, säger epidemiolog Maria Nöremark på Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, i ett pressmeddelande.

– Liknande fall på äldre älgar har hittats i Norge och i Finland. Mycket talar för att det kan röra sig om spontant uppkomna förändringar och inte den smittsamma varianten av sjukdomen, och det var därför en tidsfråga innan vi skulle hitta ett fall i Sverige, fortsätter Maria Nöremark.

 

Länge i miljön

Vid de smittsamma varianterna av CWD utsöndras smittämnet i saliv, urin och gödsel. Smittan finns kvar länge i miljön. Sjukdomen, som är dödlig för hjortdjur, kan på längre sikt ha kraftigt negativ påverkan på populationer av hjort, älg, ren och rådjur.
Men erfarenheter från Norge tyder, enligt SVA, på att den variant av CWD som hittats hos äldre älgar inte smittar, eller har begränsad smittsamhet.
Prov från det svenska fallet kommer nu att analyseras vidare för att säkerställa vilken variant av sjukdomen det rör sig om, men mycket tyder på att det kan vara samma variant som hittats på älgar i Norge.

 

Ökad provtagning

– När avmagringssjuka påvisas ska provtagningen i området öka. Veterinärer från Jordbruksverket, SVA och Naturvårdsverket kommer nu att tillsammans med viltexperter samla mer information om hjortdjuren i området och utifrån de regionala förutsättningarna utarbeta en plan för utökad provtagning, säger Lotta Hofverberg på Jordbruksverket, i samma pressmeddelande.

 

Övervakning i flera länder

På grund av att CWD påvisats i Norge pågår nu en övervakning, beslutad av EU, i flera länder i Europa, däribland Sverige. Syftet är att upptäcka och kartlägga förekomst av sjukdomen för att kunna bekämpa eller begränsa spridningen.

SVA vill gärna få in prov från djur som visar symptom på CWD, är sjuka på annat sätt eller exempelvis dödats i trafiken.

Fakta CWD

Chronic Wasting Disease CWD, eller avmagringssjuka som den kallas på svenska, är en sjukdom som varit känd och spridits bland hjortdjur i Nordamerika sedan 1960-talet.

Sjukdomen har under 2016 även påvisats hos vildren och älg i Norge, vilket är de första påvisade fallen av CWD i Europa.

Under 2017 har ytterligare fall påvisats hos både vildren och älg. Dessutom påvisades CWD för första gången hos kronhjort i Norge hösten 2017 och på älg i Finland 2018.

CWD är en prionsjukdom som varit känd hos olika hjortdjur i Nordamerika sedan 1960-talet. CWD kännetecknas av degenerativa förändringar i hjärnan vilket leder till neurologiska symtom, avmagring och död.

Ingen koppling har setts till sjukdom hos människa men även om sannolikheten att människa kan drabbas bedöms som mycket låg kan det kan inte helt uteslutas.

Källa: SVA

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev