Foto: Johnny Olsson

Webb-tv: Så tar du CWD-prov

Viltkonsulent Jonas Malmsten har gjort några filmer för att försöka underlätta för jägare, renägare och hjorthägnsägare att ta CWD-prover vid övervakningen. Se filmerna här!

SVA har inlett en övervakning av CWD i Sverige, den hjärnsjukdom som hittats hos vildren och älg i Norge. Jägarna kommer att spela en mycket stor roll i insamlingen av prover från fallvilt och djur med symtom på hjärnskador.
Sammanlagt ska minst 6.000 hjortdjur testas. I Sverige handlar det om 2.750 djur av älg, rådjur och kronhjort utspritt över hela landet.

CWD, cronic wasting disease, upptäcktes för första gången i Europa hos vildren i Norge för två år sedan. CWD är en smittsam och dödlig prionsjukdom som drabbar hjortdjur. Om sjukdomen får fäste i en region är det sannolikt omöjligt att hindra den från att spridas till andra områden.

 


Här kan du se samtliga sex delar i serien.

Mer på Jägareförbundets sajt

På Jägareförbundets hemsida finns mer att läsa om övervakningsprogrammet. Där finns också telefonnummer till SVA samt information om vad jägarna ska beakta när de bedömer om ett djur kan vara aktuellt för provtagning.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev