Av särskilt intresse för undersökning av CWD är döda, avmagrade vuxna hjortdjur som påträffas i naturen. Foto: Kjell-Erik Moseid

Älgjakten en nyckel för att kartlägga CWD

Den dödliga prionsjukdomen CWD har fått fotfäste i delar av Norges vildrenpopulation. Farhågor finns att sjukdomen ska sprida sig till Sveriges hjortdjur. Älgjakten är en nyckel i SVA:s viltsjukdomsövervakning.

I samband med älgjakten brukar det komma in fler bidrag till SVA:s undersökning av fallvilt. Det handlar om upphittade döda djur eller sjuka vilda djur som avlivats.
CWD är en sjukdom bland många andra som SVA letar efter i denna generella sjukdomsövervakning.

CWD är en förkortning av Chronic Wasting Disease, avmagringssjuka hos hjortdjur. Sjukdomen har tidigare konstaterats i Nordamerika. De första fallen i Europa påträffades hos älg och vildren i Norge under 2016. Sjukdomen har bland annat lett till att en utrotningsjakt av vildren ska genomföras i norska Nordfjella.

Statens veterininärmedcinska anstalt, SVA, skriver i ett pressmeddelande att de ännu inte vet vilken utbredning sjukdomen har i Skandinavien och Europa. SVA har dock sedan 2016 undersökt samtliga vuxna hjortdjur som kommit till fallviltundersökningen. Ännu har CWD inte påvisats i Sverige.

 

Avmagrade vuxna hjortdjur av intresse

Av särskilt intresse för undersökning av CWD är döda, avmagrade vuxna hjortdjur som påträffas i naturen, eller vuxna hjortdjur som visar symptom på CWD: till exempel djur som är magra, beter sig konstigt, vinglar och/eller dreglar.

 

Ny film

För att SVA ska kunna undersöka sådana djur för CWD behöver de få tillgång till hela djurets huvud. SVA har därför gjort en instruktionsfilm som berättar hur sjuka djur ska skjutas, hur huvudet ska avlägsnas och hur man gör för att skicka in djuren.
Instruktionsvideon ser du här.

 

 

Mer om CWD kan du läsa här (extern länk)

Hör av dig först

Det är viktigt att du hör av dig till SVA innan du skickar in döda, vilda djur för undersökning.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev