Foto: Kjell-Erik Moseid

Norge överväger utrotningsjakt av vildren

Norska jägare ska förbereda sig för en utrotningsjakt på vildren på Nordfjella. Detta för att minska spridningen av sjukdomen Chronic Wasting Disease, CWD. Det menar Norges lantbruk- och matminister Jon Georg Dale.

I Norge diskuteras olika förvaltningsstrategier för att den dödliga prionsjukdomen CWD inte ska spridas. Ett förslag är att skjuta hela vildrenpopulationen. Jon Georg Dale (Frp) menar nu att att man nu bör förbereda sig för en mycket massiv jakt på vildrenar där flera tusen renar kan komma att behöva fällas på Nordfjella.

– Jag har bett Mattillsynet och andra att förbereda sig för att det kan komma ett sådant besked. Om det är nödvändigt att göra så drastiska åtgärder måste vi arbeta parallellt så att vi kan arbeta snabbt, säger Jon Georg Dale till NRK.

 

Tre fall

Sjukdomen CWD har påvisats på tre vildrenar i Nordfjella, samtliga fall uppdagades under 2016. Fjällkedjan berör områdena Buskerud, Hordaland samt Sogn och Fjordane. Vildrenstammen i Nordfjella uppgick till cirka 2.200 djur nu under vintern 2017.

29 mars kom Vitskapskomiteen for mattryggleik med sin riskanalys av sjukdomsläget. Det har utfört analysen på uppdrag av Mattillsynet och Miljödirektoratet. Och beskedet är glasklart.

– Om myndigheterna vill utrota sjukdomen har vi en gyllene möjlighet nu. Det ser ut som att sjukdomen är avgränsat till den nordliga delarna av Nordfjella och om målet är att utrota CWD är den bästa lösningen att skjuta bort hela vildrenstammen i området, säger Bjørnar Ytrehus, medlem i Vitskapskomiteen, till NRK.

Politiker i de berörda kommunerna runt Nordfjella har bett om att få möta både lantbruksministern och miljöministern för att diskutera hur de ska gå vidare.

Fakta

CWD är en smittsam neurologisk sjukdom som angriper hjärnan hos hjortdjur. Sjukdomen utvecklas långsamt och drabbade djur visar upp ett förändrat beteende och försämrad fysisk kondition.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev