1.500 norska vildrenar kan komma att skjutas bort i ett försök att få bukt med den fruktade sjukdomen CWD. Foto: Kjell-Erik Moseid

Bortskjutning av vildren aktuell

Det kan bli nödvändigt att utrota vildrenen i det område i Norge där man haft tre djur sjuka i CWD, anser norska myndigheter. Det uppger NRK.

Vid ett möte under onsdagskvällen i Sogn och Hallingdal, informerade personal från flera myndigheter jägare och markägare i det CWD-drabbade området.

Chockbeskedet de gav var att all vildren i zon 1 i Nordfjella (Aurland, Laerdal och Ål) kan behöva skjutas bort och att saltstenar och jord forslas bort.

En frisk renstam ska inte etableras i området förrän den fruktade prionsjukdomen är borta, rapporterar NRK.

Det finns 1.500 vildrenar i området. Det är också här tre fall av CWD hos ren har påträffats.

– En sanering av vildrenstammen är den bästa chansen för att lyckas i kampen mot CWD, sa forskaren och veterinären Björnar Ytrehus, Norsk institutt for naturforsking, till NRK.

– Men det är med bakgrund av vad vi vet i dag om sjukdomen. Den sprider sig och kommer att drabba hela beståndet. Och den kommer inte att försvinna, sa han vidare.

Markägare i området är kritiska och menar att det är ett allt för drastiskt tilltag att utradera en hel stam, utan att veta om närliggande vildrenstammar också är smittade.

Mer om CWD

CWD, chronic wasting disease, är en smittsam neurologisk sjukdom som angriper hjärnan hos hjortdjur. Sjukdomen utvecklas långsamt och drabbade djur visar upp ett förändrat beteende och försämrad fysisk kondition.
I Nordamerika har man funnit sjukdomen hos flera arter, bland annat vitsvanshjort och älg.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev