Foto: Kjell-Erik Moseid

Ännu ett fall av dödlig hjortsjukdom

Ett femte fall av den dödliga och mycket smittsamma hjortsjukdomen CWD har uppdagats i Norge. Den här gången har smittan påvisats på en ren i Buskerud, Nordfjella. Det här var det tredje fallet i området sedan i vintras av den fruktade sjukdomen.

Norska Veterinærinstituttet uppger att sjukdomen hittades i det kartläggningsprogram som just nu genomförs vid vildrensjakten i landet. Så här långt i september har 250 fällda renar testats från området och det är bara den här renen som varit smittad av CWD.
Renen ska nu destrueras men Veterinærinstituttet framhåller att sjukdomen hittills aldrig smittat någon människa, varken från djur eller kött.
Sjukdomen CWD leder till döden och sjuka djur bör avlivas eftersom de annars riskerar att smitta andra hjortdjur. CWD förekommer hos hjortdjur i Nordamerika. Fallet i Norge är det första kända i Europa. Det är också det första kända fallet på ren i världen.

Fakta

CWD, chronic wasting disease, är en smittsam neurologisk sjukdom som angriper hjärnan hos hjortdjur. Sjukdomen utvecklas långsamt och drabbade djur visar upp ett förändrat beteende och försämrad fysisk kondition.
I Nordamerika har man funnit sjukdomen hos flera arter, bland annat vitsvanshjort och älg.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev