Erfarenheter från Norge tyder på att den variant av CWD som hittats hos äldre älgar inte smittar, eller har begränsad smittsamhet. Foto: Olle Olsson

CWD på ytterligare en svensk älg

I den pågående övervakningen för avmagringssjuka (CWD) hos hjortdjur har ytterligare ett positivt fall påvisats. Även denna gång handlar det om en 16 år gammal älgko från Norrbotten, som avlivats efter att den visat beteendestörningar.

I mars upptäcktes den första älgen i Sverige med sjukdomen.

– Denna älg visar likheter med det tidigare fallet i Arjeplog och de äldre älgar i Norge och Finland som hittats med avmagringssjuka. Mycket talar för att det kan röra sig om spontant uppkomna förändringar och inte den smittsamma varianten av sjukdomen, men ytterligare analyser behöver göras för att säkert veta om fallen är lika, säger epidemiolog Maria Nöremark i ett pressmeddelande från Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA.

 

Inte smittsam

Erfarenheter från Norge tyder på att den variant av CWD som hittats hos äldre älgar inte smittar, eller har begränsad smittsamhet. Prover från det första fallet från Arjeplog har visat sig vara likt de norska fallen på älg vid undersökning i mikroskop, men ytterligare undersökningar pågår.

I samtliga fall i både Sverige och Norge har det rört sig om äldre djur och smittämnet har enbart hittats i hjärnan.

 

Kan vara slump

– Att det är två fall inom samma område behöver fortfarande inte betyda att det är smittsamt. Det kan handla om slump. Från andra arter, nöt, får och människa vet vi att det är väldigt stor skillnad mellan arter hur vanligt det är med spontant uppkomna fall av prionsjukdom. Det är möjligt att det kan vara ganska vanligt på äldre älgar, säger Maria Nöremark.

 

Mer information

Jordbruksverket, SVA och Naturvårdsverket samlar mer information om hjortdjuren i området tillsammans med viltexperter. De diagnostiska analyserna kan i sig själva inte visa om det rör sig om en spontan eller smittsam variant av sjukdomen.

– Därför är det viktigt att få in många prover från djur i området för att vi bättre ska förstå vad det handlar om säger Lotta Hofverberg på Jordbruksverket.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev