Två gamla älgkor i Arjeplog och Arvidsjaur har konstaterats drabbade av CWD. Nu utökar Jordbruksverket övervakningen i området. Foto: Olle Olsson

Utökad övervakning efter två fall av CWD

Två fall av avmagringssjukan CWD, Cronic Wasting Disease, hos älgkor i Arjeplog och Arvidsjaur får Jordbruksverket att utöka provtagningen i det berörda älgskötselområdet. Under höstens älgjakt ska alla älgar äldre än ett år undersökas.

I Europa upptäcktes CWD första gången 2016.

Under ett uppmärksammat utbrott i Norge har alla renar på Nordfjella utrotats i ett försök att stoppa smittspridningen. I Norge har också en variant av den smittsamma sjukdomen upptäckts, som främst drabbar äldre klövdjur. Den varianten anses inte vara smittsam utan uppstå spontant hos mycket gamla djur.

 

Drabbar äldre djur

Det är samma variant som under våren 2019 upptäcktes hos två 16 år gamla älgkor i Arjeplog och Arvidsjaur.

Beslutet om utökad övervakning i det aktuella området gäller både älg och ren, där totalt 4.400 renar ska provtas, därav 1.480 under säsongen 2019 – 2020.

Resultat ska därefter utvärderas.

– När ett fall av CWD påvisas inom EU:s program ska provtagningen utökas i området där man har hittat sjukdomen. Fler prover ger bättre underlag för att bedöma sjukdomens utbredning i området och den eventuella smittsamheten. Därför finns det krav i EU-lagstiftningen på utökad provtagning vid fynd av CWD, säger Maria Cedersmyg på Jordbruksverket i ett pressmeddelande.

 

Höjd beredskap

Den generella provtagningen fortsätter i hela landet. Alla älgar, renar, kronvilt och rådjur som visar tecken på sjukdom, påträffas döda eller som avlivas alternativt dör på grund av trafikolycka, ska provtas i hela landet.

Övervakningsprogrammet pågår till och med 2020.

SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt, kan informera om rutiner för provtagning och transport.

CWD har inte konstaterats drabba människor men rekommendationen är ändå att inte äta kött från djur med påvisad sjukdom.

CWD, Chronic Wasting Disease

Chronic Wasting Disease CWD, eller avmagringssjuka som den kallas på svenska, är en prionsjukdom som varit känd hos olika hjortdjur i Nordamerika sedan 1960-talet. CWD kännetecknas av degenerativa förändringar i hjärnan vilket leder till neurologiska symtom, avmagring och död. Ingen koppling har setts till sjukdom hos människa, men även om sannolikheten att människa kan drabbas bedöms som mycket låg kan det kan inte helt uteslutas.

Källa: SVA

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev