Prover som skickas till SVA för CWD-analys. Det ena innehåller hjärnstammen och det andra lymfkörtlarna från älgskallen. Foto: Lars-Henrik Andersson

Fortsatt provtagning av sjuka älgar

De senaste åren har tre älgkor med avmagringssjuka, CWD, hittats i Norrbotten. Två i Arjeplog och en i Arvidsjaur. Den utökade övervakningen av älgar i området har avslutats, men provtagning av sjuka eller skadade djur ska fortsätta i hela landet, rapporterar SVT Nyheter Norrbotten.

De sjuka älgarna har alla varit över tio år gamla och expertisen tror att det handlar om spontant uppkomna, icke smittsamma fall hos äldre djur. Men det krävs ytterligare prover för att kunna bevisa att antagandet är rätt.

– Dels vill vi upptäcka om vi har den här smittsamma varianten som vi vet att de har hos vildren i Norge och dels behöver vi stöd för det vi tror, att det här är en förändring som uppstår hos enstaka individer, säger Maria Nöremark, biträdande statsepizootolog vid Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, till SVT Nyheter Norrbotten.

 

Djur med symptom

Därför fortsätter provtagningarna året ut, men bara på djur som visar symptom på avmagringssjukan CWD, chronic wasting disease, självdöda och sjuka djur, skjutna eller slaktade djur som förklarats otjänliga som livsmedel samt djur som skadats eller dödats i trafiken.

I Robertsfors kommun, där ett fall påvisats på älg, fortsätter den utökade övervakningen.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev