Ett fjärde fynd av avmagringssjuka, CWD, upptäcktes förra året hos en äldre älgko i Västerbottens län. Det är det andra länet efter Norrbotten som denna prionsjukdom har hittats i, skriver SVA i sin rapport. Foto: Lars-Henrik Andersson

Avmagringssjuka hos älg i fokus i SVA-rapport

Avmagringssjuka, CWD, hos hjortdjur och fågelinfluensa är de stora händelserna när Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, summerar sjukdomsvöervakningen av vilda djur 2020.

Svensk Jakt Publicerad 29 mars 2021 - 15:20

Hälsoläget hos vilt i Sverige övervakas av SVA. I årsrapporten för 2020 redovisar SVA vad som utförts inom viltsjukdomsövervakningen, och rapporten tar också upp de viltsjukdomar som har varit aktuella 2020.
SVA skriver i rapporten att en av de viktigaste händelserna har varit ett fjärde fynd av avmagringssjuka hos hjortdjur, CWD. Det var en äldre älgko i Västerbottens län. Det är det andra länet efter Norrbotten som denna prionsjukdom har hittats i.

 

Intensifierad övervakning

Fallet upptäcktes inom den pågående nationella övervakningen av CWD. Intensifierad övervakning av CWD under höstens älgjakt utfördes i Västerbotten med hjälp av jägarkåren, men inga fler fall upptäcktes, uppger SVA.

 

Ännu ett svenskt fall av CWD bekräftat

Under slutet av året hittades högpatogen fågelinfluensa hos vitkindad gås, berguv och pilgrimsfalk, en smitta som också noterats från närliggande länder i Europa.

 

Svinpest

Harpest har noterats även under 2020, främst i Norrbotten.
Övervakning av afrikansk svinpest hos vildsvin ökar sakta i omfattning efter långvariga informationsinsatser riktade mot jägarkåren och allmänheten, skriver SVA i sin rapport.

Här kan du läsa hela rapporten.

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Svensk Jakt på Instagram