Erik Ågren, veterinär vid SVA, förevisar hur CWD-provtagning går till tillsammans med Maria Cedersmyg, Jordbruksverket, i samband med utökad provtagning i Arjeplog och Arvidsjaur. Nu har ett misstänkt fall av CWD påträffats i Västerbotten. Foto: Lars-Henrik Andersson

Misstänkt fall av CWD i Västerbotten

Premium

En älgko i Västerbotten har provtagits för CWD, och ett första resultat visar att kon kan vara drabbad. Enligt Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, pågår ytterligare undersökningar av älgkon för att bekräfta sjukdomen.

Vid en första undersökning har CWD konstaterats i hjärnstammen, men inte i lymfknuta. Det följer samma mönster som tidigare identifierats i tre fall i Arjeplog och Arvidsjaur 2019. Samma mönster har också setts hos älgar i Norge och tyder enligt SVA snarare på åldersrelaterade förändringar än den smittsamma formen av CWD som påträffats i första hand hos vildren i Norge.

 

Utökad provtagning

Prover från älgkon kommer att fortsätta analyseras, och om CWD bekräftas även i dessa analyser kommer det sannolikt att bli aktuellt med utökad provtagning i området.

SVA kommer att förbereda en plan för provtagning i samarbete med berörda parter.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev