Publicerad 12 mars 2021 - 12:49

Det är främst svanar som drabbats av det pågående utbrottet av fågelinfluensa. Foto: Caroline Bröjer/SVA
Fågelinfluensan sprider sig i södra och mellersta Sverige
De senaste två veckorna har rapporterna om döda fåglar ökat kraftigt, och många har konstaterats dött av fågelinfluensa. Larmen kommer från stora delar av södra och mellersta delarna av Sverige.
Det är främst svanar som har rapporterats sjuka eller döda. Fynden kommer från Skåne, Blekinge, Halland, Kalmar, Västra Götaland, Värmland, Södermanland, Stockholm och Uppsala län. Av alla rapporterade fall har 41 konstaterats vara smittade av fågelinfluensa, men många av de påträffade fåglarna är fortfarande inte analyserade.
Ökad risk
Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, bedömer att ett stort antal av de misstänkt smittade fåglarna också kommer att konstateras döda på grund av fågelinfluensa.
– Vi vill uppmana till att fortsätta att rapportera till oss på rapporteravilt.sva.se. Rapporter om sjuka eller döda vilda fåglar är av stort intresse, eftersom de hjälper oss att bedöma risken för fågelinfluensa i olika regioner, säger Maria Nöremark, tillförordnad biträdande statsepizootolog på SVA:s hemsida.
Viktig information
Alla döda fåglar kommer däremot inte att undersökas. I områden där smitta redan konstaterats ger detta ingen ny information, men SVA vill ändå hålla koll på om smittan fortfarande leder till döda fåglar eller om den avtar.
– Med detta vill vi poängtera att vi är mycket intresserade av rapporter om döda fåglar, då dessa rapporter bidrar med viktig information – även om varje enskild fågel inte blir undersökt, skriver SVA.
Tänk på hygienen
Vid hantering av döda, vilda djur bör man använda handskar, eller vränga en plastsäck/plastpåse om djuret, för att undvika direktkontakt. Tänk på god hygien och att hantera materialet i väl ventilerat utrymme, gärna utomhus.
Risken att den fågelinfluensa som nu sprids bland tama och vilda fåglar i Europa kan smitta människa anses låg.
Källa: SVA
Kommentera artikeln
Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.