Skrattmåsar och andra måsfåglar är hårt drabbade av fågelinfluensa. Foto: Kenneth Johansson

Över tusen skrattmåsar döda i fågelinfluensautbrott

Fågelinfluensautbrottet i Stockholms län har dödat över tusen fåglar. Även rävar har smittats.

Under det pågåenden utbrottet av fågelinfluensa bland måsar har även rävar smittats. Det skriver Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, i ett pressmeddelande.

Lever tätt

SVA skriver att utbrottet i Stockholms län är ett resultat av att virus introducerats till fågelkolonierna under häckningssäsong då fåglarna lever tätt och smittar varandra. I Solna har kommunens viltvårdare samlat in minst 1.100 döda fåglar.

Även rävar har smittats. Hos en handfull rävar har fågelinfluensa konstaterats i Stockholms län och även en räv i Storvreta i Uppland har provtagits positiv. Rävarna antas ha smittads när det ätit infekterade fåglar.

”Fortsätt rapportera”

– I dagsläget finns det inte något beslut om högriskområde för fågelinfluensa i någon del av landet men det betyder inte att risken för smitta till fjäderfä är försumbar. Fågelinfluensa förekommer hos vilda fåglar i stora delar av landet så behov av hög biosäkerhet på fjäderfäanläggningar kvarstår. Fortsätt gärna skicka in rapporter om sjuka eller döda vilda fåglar, säger Malin Grant, epidemiolog på SVA i pressmeddelandet.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev