En äldre älgko i Västerbotten har visat sig vara drabbad av CWD. Arkivbild: Anders Jarnemo

Ännu ett svenskt fall av CWD bekräftat

Sveriges fjärde fall av avmagringssjuka (CWD) har bekräftats. Det handlar om en 14 år gammal älgko i Robertsfors i Västerbotten, rapporterar Statens Veterinärmedicinska Anstalt, SVA.

Misstänkt fall av CWD i Västerbotten

Avmagringssjuka finns i dels smittsamma varianter, dels varianter som förefaller vara mindre smittsamma och eventuellt är spontant uppkomna förändringar i hjärnan.

Det finns ingen enskild analysmetod som kan avgöra om de fall som hittats på älg är en smittsam variant av sjukdomen eller inte. Svaret kan man bara få på sikt genom att provta många djur och kombinera olika diagnostiska test.

 

De svenska fallen

Sedan våren 2019 har det i Sverige upptäckts avmagringssjuka på sammanlagt fyra älgar i Arvidsjaur, Arjeplogs och Robertsfors kommuner. Samtliga har varit mellan 10 och 16 år gamla.

Hos de fyra älgarna har prov från hjärnan visat CWD-prioner medan lymfknutor inte gjort det. Samma mönster har också setts på älgar i Norge och Finland. Hypotesen är att detta handlar om spontant uppkomna, icke smittsamma fall hos äldre djur, utan känd orsak.

 

Ytterligare provtagning

I Sverige genomförs en nationell övervakning för CWD på älg, ren, kronvilt och rådjur. Ytterligare provtagning planeras nu med anledning av det nya fallet. Det exakta området för denna provtagning och vilka djur som ska provtas kommer att avgöras inom kort. Jordbruksverket kommer då att gå ut med mer information till de berörda i området.
– Provtagningen är viktig för att få mer underlag för våra bedömningar av sjukdomen. Alla som samlar in prover gör en mycket viktig insats för våra hjortdjurspopulationer, säger Karolina Wall på Jordbruksverket i pressmeddelandet.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev