Fler renar, totalt 17 djur, har konstaterats smittade med CWD i vildrenpopulationen på norska Nordfjella. Foto: Kjell-Erik Moseid

Flera sjuka vildrenar i Norge

Flera fall av sjukdomen CWD, chronic wasting disease, har hittats hos ren under den pågående utskjutningen av populationen på Norfjella.

Efter att sjukdomen för två år sedan påträffades bland vildren i en population på Nordfjella nordväst om Oslo beslutade den norska regeringen att hela vildrensstammen i området skulle slaktas ut.

Så här långt har drygt 1.400 vildrenar av totalt 2.200 djur skjutits i ett försök att stoppa sjukdomen. Under jakten har prover tagits på de döda renarna. Något som resulterat i att totalt 17 fall av CWD nu har konstaterats.

Norges lantbruks- och matminister Jon Georg Dale säger till Sveriges Radio Ekot att han känner sig ganska trygg med att smittan har isolerats till området vid Nordfjella.

– Vi är antagligen det tryggaste landet i världen just nu på att veta omfånget av detta. Vi har tagit 35.000 prover på hjortvilt de senaste två åren. Det är en enormt hög kartläggning, och vi har inte funnit CWD av den typ som vi haft i Zon 1 i Nordfjella någon annan stans, säger Jon Georg Dalen till Ekot.

Trots norrmännens omfattande arbete med att bekämpa sjukdomen har EU nyligen beslutat om ett övervakningsprogram som ska pågå fram till 2020. I Sverige inleddes i höstas en övervakning då myndigheterna påbörjade insamling av prover från sjuka och döda hjortdjur, företrädesvis i Jämtland.

Fakta

CWD, chronic wasting disease, är en smittsam neurologisk sjukdom som angriper hjärnan hos hjortdjur. Sjukdomen utvecklas långsamt och drabbade djur visar upp ett förändrat beteende och försämrad fysisk kondition. I Nordamerika har man funnit sjukdomen hos flera arter, bland annat vitsvanshjort och älg.

Fallen på vildren och älg i Norge är de första kända fallen i Europa. Det är också de första på ren i världen.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev