Jesper Skalberg Karlsson och Sven-Erik Bucht debatterar jaktfrågor. Foto Sveriges Riksdag

Underhållande debatt om jakt i riksdagen

En debatt mellan landsbygdsminister Sven-Erik Bucht och riksdagsledamot Jesper Skalberg Karlsson (M) som inledningsvis handlade om stödutfodring, kom att utvecklas till en allmän jaktdiskussion, och blev därför riktigt underhållande.

Upprinnelsen var en interpellation från Skalberg Karlsson där han frågade vad regeringen gör för att komma med ett nytt förslag för att begränsa utfodringen av vilt, och när ett sådant kan väntas nå riksdagen.

Sven-Erik Bucht svarade med att gå igenom vad myndigheter och organisationer gör i frågan, och att arbetet pågår i regeringskansliet. Några närmare specifikationer än så hade han inte.

Som sig bör underströk de båda jaktens betydelse, hur väl den sköts, och hur djupt förankrad den är hos svenska folket.

 

”Ett hafsverk”

Sedan gick ministern till attack. Han anklagade alliansen för att ha svikit de för landet så viktiga näringarna skogs- och lantbruk utan att ha något att ersätta regeringens förslag med. Det som alliansen lagt fram i miljö- och jordbruksutskottet, och som grundade sig på ett gemensamt förslag från LRF, Jägareförbundet och Jordägareförbundet, kallade ministern för hafsverk.

Jesper Skalberg Karlsson kontrade med att det är regeringen som lägger lagförslag till riksdagen och gav landsbygdsministern rådet att inför nästa gång undersöka förutsättningarna att få igenom sitt förslag.

 

Till offensiven

Han fortsatte med att anklaga socialdemokraterna för att vika ner sig för regeringskollegan miljöpartiet vad gäller jaktfrågor, och tog förändringen av viltförvaltningsdelegationerna som exempel.

Sven-Erik Bucht gick åter på offensiven genom att beskriva hur regeringen fått reda upp i jaktfrågor som gått snett under alliansregeringens tid. Det gällde vargjakten och fjälljakten.

 

Se debatten här

 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev