Två shettlandsponnys som rymt ur ur en hage i Emmaboda sköts av en jägare i tron att de var vildsvin. Händelsen utreds av polis. Arkivbild. Foto: Martin Källberg

Två ponnyer skjutna – misstogs för vildsvin

Två shetlandsponnyer misstogs för vildsvin och sköts av en jägare på en gård i Emmaboda kommun. Polisen fick ett samtal om det inträffade klockan halv sex på morgonen och en anmälan om jaktbrott eller skadegörelse har upprättats.

Enligt Robert Loeffel, som är presstalesperson för polisen i Region syd, tog jägaren själv kontakt med polisen och berättade vad som hänt. Han hade på en åker skjutit två djur som han uppfattade som vildsvin. När han kom fram låg där två shetlandsponnyer.

– Han skulle ut och jaga på söndagsmorgonen när han fick syn på vildsvinen, som visade sig vara två ponnyer. Händelsen inträffade någon gång mellan 04.30 och 05.00, säger Robert Loeffel som inte har några uppgifter om vilken sorts sikte som användes vid tillfället.

 

Liten ort

Loeffel har heller ingen information om det var i växande spannmål som jakten bedrevs. I anmälan sägs det endast att det var på en åker. På grund av att det är en liten ort och att jägaren därmed lättare kan identifieras har polisen valt att inte lämna ut åldern på den misstänkte.

– Vi säger endast att det är en man, säger Robert Loeffel.

En förundersökning är inledd där misstanken är brott mot jaktlagen, alternativt skadegörelse.

 

Ångerfullt samtal

För tidningen Hippson berättar ägaren om hur chockad hon blev när hon tidigt söndag morgon väcktes av polisen som berättade att hennes två shetlandsponnyer var skjutna. Kvällen innan när hon tittat till hästarna gick de i hagen. Någon gång under natten hade de rymt.

Jägaren tog på söndagen kontakt med hästägaren. Till Hippson säger ägaren att han var mycket ångerfull:

– Han började med att be om ursäkt och sa att han var väldigt ledsen över det som hänt. Att han skämdes och att det var helt oförlåtligt. Han erbjöd sig att betala för bortforsling av ponnyerna och att ge mig ersättning. Han var väldigt tillmötesgående, vilket är skönt. Det gör det hela lite lättare.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev