Jägaren använde både termisk nattkikare och ett termiskt mörkersikte på vapnet. Arkivbild: Martin Källberg

Böter för jägare som sköt jakthund

Det var inget vildsvin som befann sig på foderplatsen i Högsbytrakten på kvällen den 21 december i fjol, utan en gråhund från ett grannjaktlag. Den danske jägaren såg fel i sitt mörkersikte, tryckte av och dödade hunden. Nu har han dömts till dagsböter.

Domen mot den danske jägare i 70-årsåldern som förra året vådasköt en gråhund meddelades på måndagen av Kalmar tingsrätt.

”Han har uppenbarligen misstagit sig. Det har ålegat honom att göra en mer noggrann kontroll och avhålla sig från att skjuta innan han kunnat säkerställa vad det var han sköt. Vid jakt måste jägaren räkna med att det kan finnas jakthundar och andra djur i området. N.N. har genom sitt agerande varit grovt oaktsam”, skriver tingsrätten.

 

Skadestånd

Påföljden bestämdes till 50 dagsböter om 200 kronor, totalt 10.000 kronor. Han ska också betala 14.500 kronor i skadestånd till hundens ägare, vilket ska ha varit hundens värde, rapporterar Dagens Kalmar.

Jägare ringde själv polisen när han insåg sitt misstag och därefter sin svenska jaktkamrat, som i sin tur tog kontakt med hundens ägare. Hunden var en fem år gammal gråhund.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev