Arkivfoto i hägn: Olle Olsson

Två år senare – nu åtalas vargskytt

Länsstyrelsen ansåg att det var ett klart paragraf 28-fall när en man sköt en varg i Sjundareviret i september 2015.
Men polis och åklagare gör en annan bedömning av vad som hände. Nu väcks åtal mot mannen – som är misstänkt för grovt jaktbrott.

Den 29 september 2015 sköts en vargtik i Nykvarn, Sjundareviret. Vargen sköts av en man som vid tillfället var ute med sina hundar.

Länsstyrelsen åkte omedelbart ut till platsen och myndigheten ansåg att vargen sköts i enlighet med gällande lagstiftning.

– Vår bedömning är att vargtiken är fälld med stöd av paragraf 28, och djuret har nu förts till Statens veterinärmedicinska anstalt för närmare undersökning, sa Arne Söderberg på länsstyrelsen Stockholms län i ett pressmeddelande.

 

Husrannsakan utfördes

Men polis och åklagare resonerade annorlunda och en förundersökning om misstänkt grovt jaktbrott inleddes. En husrannsakan gjordes och vargskytten förhördes av polis.
Nu, nästan två år efter att vargen sköts, har miljöåklagare Christer Jarlås beslutat att väcka åtal för misstänkt grovt jaktbrott. I stämningsansökan står att den åtalade var väl medveten om risken att möta varg, men att han trots det har låtit en hund springa lös. ”När han skjuter vargen har inget angrepp påbörjats och den lösa hunden har inte reagerat på vargen”, skriver åklagaren.

 

Förnekar brott

Länstidningen i Södertälje uppger att vargskytten och ytterligare en man dessutom åtalas samtidigt för brott mot kameraövervakningslagen. Enligt åklagaren ska de båda männen utan tillstånd ha satt upp eller låtit sätta upp övervakningskameror riktade mot platser dit allmänheten har tillträde.
De åtalade förnekar brott.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev