Publicerad 29 september 2015 - 20:08

Vargskytt misstänkt för grovt jaktbrott

Skytten visste genom fotografier och egna observationer att det var vargtiken som ställt till problem som han skjutit. Foto: Petter Rybäck

På tisdagen sköts alfatiken i Sjundareviret. Ett klart paragraf 28-fall, ansåg länsstyrelsen. Men polis och åklagare resonerar annorlunda och nu har en förundersökning om misstänkt grovt jaktbrott inletts.

Det var på tisdagsmorgonen som en man i Nykvarn var ute på promenad med tre hundar. Han har uppgett att två av hundarna var kopplade, medan den tredje sprang lös. Plötsligt ska en varg ha jagat den okopplade hunden och vargen ska därefter ha skjutits när den var blott fyra meter efter hunden, som undkom oskadd.
Enligt uppgifter till Svensk Jakt sköts vargen precis intill mannens bostad.
Besiktningsmän från länsstyrelsen Stockholm har varit på plats under dagen och då konstaterat att det handlar om den så kallade alfatiken i Sjundareviret. Och de kom även fram till att vargen skjutits i enlighet med den så kallade paragraf 28 i jaktförordningen, som gör det möjligt att skydda boskap och hundar vid rovdjursangrepp
– Vår bedömning är att tiken är fälld med stöd av paragraf 28 och det är också vad vi rapporterat till polisen, säger Arne Söderberg, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Stockholms län.

 

Pressmeddelande från länsstyrelsen

Myndigheten gick sedan ut med samma uppgifter i ett pressmeddelande. Men av ännu okänd anledning har polis och åklagare därefter resonerat annorlunda. För initierade källor uppger för Svensk Jakt att polisen under kvällen ska ha gjort en husrannsakan hos skytten och då ha beslagtagit vapen, telefon och dator. Mannen är nu dessutom misstänkt för grovt jaktbrott.
Stockholmspolisens presstalesman Albin Näverberg bekräftar att en förundersökning om misstänkt grovt jaktbrott inletts. Men han vill däremot inte kommentera om polisen gjort husrannsakan hos den misstänkte.
– Jag kan inte kommentera vilka åtgärder som vidtagits i utredningen, men jag kan bekräfta att en förundersökning om misstänkt grovt jaktbrott har inletts. Vi får sedan se vad utredningen leder till, för man är inte med automatik skyldig bara för att en förundersökning inletts, säger Albin Näverberg.

 

”Hade ingen aning”

Länsstyrelsens Arne Söderberg är mycket frågande när Svensk Jakt ger honom de nya uppgifterna.
– Det här hade jag ingen aning om. Polisen har inte informerat länsstyrelsen om vad som hänt eller varför de resonerar annorlunda än vad vi gör, säger Arne Söderberg.

Föryngring?

Den skjutna vargen var alfatiken i Sjundareviret. Fem av sex spenar var diade, vilket tyder på att det finns eller åtminstone har funnits en föryngring i reviret.
Vargtiken härstammade från Forshagareviret i Värmland.

Skribent

Olle Olsson

olle.olsson@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram