Jens Frank, SLU. Foto: Jenny Svennås-Gillner, SLU

Tumreglerna kan ändras – vargforskare efterlyser politisk styrning

Det behövs politiskt uppsatta mål för hur många vargangrepp samhället ska tolerera. Det anser Jens Frank, forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet. Han menar också att det är ett problem att inte kunna acceptera några vargangrepp på hundar och tamdjur.

Jens Frank är forskare och leder dessutom ett projekt på Viltskadecenter som handlar om rovdjursskador på tamdjur och förebyggande åtgärder för detta. Han var även med för 20 år sedan och tog fram Viltskadecenters så kallade tumregler för hur många angrepp på hundar och tamdjur som varg kan utföra innan det ska fattas beslut om skyddsjakt.

Enligt Viltskadecenters tumregler krävs tre eller fyra vargangrepp på hund i samma revir innan vargarna anses vara särskilt skadebenägna och därmed kan få skjutas på skyddsjakt.

Det här är något som kritiserats hårt från bland andra Jägareförbundet. I en tidigare intervju med Svensk Jakt höll Jens Frank delvis med om kritiken mot de statiska tumreglerna:

– Om syftet är att till varje pris avliva vargar som är mer benägna att angripa hundar, oavsett om vargen lever i ett revir med få andra vargar och det är ett område med få jaktdagar och det därför är ovanligt med angrepp, så behövs dynamiska kriterier i stället, sa Jens Frank.

Tumreglerna styr i dagsläget när det blir skyddsjakt på varg eller inte. Nu kan skyddsjaktreglerna komma att göras om och i en intervju i Sveriges radios Vetenskapsradion efterlyser Jens Frank politiskt uppsatta mål för hur många vargangrepp samhället ska tolerera.

– Vad är det man vill uppnå? När är det så många angrepp på tamdjur som vi kan acceptera från samhällets sida? Innan vi har ett sådant mål är det ganska ointressant att diskutera när och om man ska ha skyddsjakt eller licensjakt eftersom det finns minst tusen uppfattningar vad det här ska leda till.

Kritisk forskare

Jens Frank är vidare kritisk till dem som inte accepterar ett enda vargangrepp.

– Problemet är att det i vissa kretsar finns målet att man ska ha noll angripna tamdjur och att allting över det är oacceptabelt, säger han i intervjun med Vetenskapsradion.

Enligt landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) kommer politiken inte sätta upp några toleransmål för vargskador.

– Vi har inga planer på att sätta några sådana exakta siffror på mål för tamdjursskador, säger Peter Kullgren till Vetenskapsradion.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev