Två tjänstemän vid länsstyrelsen i Västerbotten är nu delgivna misstanke om grovt tjänstefel i samband med en skyddsjakt på en genetiskt viktig varg. Bild: Aarrows/Mostphotos

Tjänstemän vid länsstyrelse misstänks för grovt tjänstefel

Premium

Länsstyrelsen i Västerbotten avlivade i januari en varg under skyddsjakt utanför jaktområdets gräns. Nu är två tjänstemän vid länsstyrelsen delgivna misstanke om grovt tjänstefel.

Som Svensk Jakt tidigare kunnat avslöja avlivades en så kallat genetiskt viktig varg av länsstyrelsen i Västerbotten. Vargen sköts från helikopter fem kilometer utanför jaktområdets gräns, i Norrbottens län. Händelsen polisanmäldes inte av länsstyrelsen.

 

Åklagaren bekräftar

När polisen senare fick vetskap om att vargen var fälld utanför jaktområdets gräns inleddes en förundersökning och jaktledaren, anställd av länsstyrelsen, delgavs misstanke om jaktbrott. Nu misstänks även två tjänstemän vid länsstyrelsen i Västerbotten för grovt tjänstefel.

Miljöåklagare Åse Schoultz bekräftar att två personer är delgivna misstanke om tjänstefel, grovt brott, och att förhör har hållits med de misstänkta. I övrigt vill hon inte ge några kommentarer.

 

Kan ge fängelsedom

Grovt tjänstefel kan vid fällande dom ge fängelse i upp till sex år.

Åse Schoultz.

Åklagaren har ännu inte väckt åtal och Åse Schoultz kan inte svara på när så sker.

Anledningen till att vargen avlivades var att den bedömdes orsaka renskötseln stora problem, samt att den inte hade uppnått karantäntiden för en flytt söderut.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev