– Staten har vållats skada i form av nedlagda förvaltningskostnader. Pengar som gått förlorade, säger åklagare Åse Schoultz. Foto: Lars-Henrik Andersson

Åklagaren om misstankarna mot tjänstemännen: ”De har allvarligt missbrukat sin ställning”

Premium

Nu väljer miljöåklagare Åse Schoultz att berätta om skälen till varför två tjänstemän vid länsstyrelsen i Västerbotten nu delgivits misstanke om grovt tjänstefel. Det handlar enligt henne om tjänstemännen inte följt lagen och vållat staten skada för miljonbelopp.

Två tjänstemän vid länsstyrelsen i Västerbotten har förhörts av polisen och tjänstemännen har delgivits misstanke om tjänstefel, grovt brott.

– Skälen för misstankarna handlar om att tjänstemännen inte följt lagen hur ett skyddsjaktbeslut ska vara utformat. Tjänstemännen borde också ha informerat länsledningen som i sin tur skulle ha prövat om en åtalsanmälan skulle gjorts, säger miljöåklagare Åse Schoultz.

Hon fortsätter:

– Dessutom har 8,7 miljoner kronor i förvaltningskostnader gått förlorade för staten genom tjänstemännens handlande.

 

Stöd till samebyar

Det handlar om ekonomiskt stöd till samebyarna för de genetiskt viktiga vargarna som befann sig i Norrbotten och Västerbotten hösten och vintern 2019.

Som Svensk Jakt tidigare berättat tog Naturvårdsverket beslut om att ge stöd till samebyarna med 6 miljoner kronor den 30 januari 2020. Det handlade om förebyggande åtgärder för att skydda renarna med anledning av att det befann sig varg i området.

 

Förlorade pengar

– På grund av ett undermåligt beslut har en genetiskt viktig varg avlivats i annat län i strid med fredningsbestämmelserna, säger Åse Schoultz som också anser att tjänstemännen allvarligt missbrukat sin ställning.

– Staten har vållats skada i form av nedlagda förvaltningskostnader. Pengar som gått förlorade.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev