Vargen avlivades på den här platsen i Norrbotten, flera kilometer utanför gränsen för skyddsjakten. Något beslut om skyddsjakt fanns inte i Norrbotten. Länsstyrelsen där hade inte tagit något sådant beslut. Foto: Lars-Henrik Andersson

Länsstyrelsen förnekar mörkläggning när varg fälldes i fel län

Naturvårdsdirektör Björn Jonsson förnekar att länsstyrelsen I Västerbotten försökt mörka att den genetiskt viktiga vargen fälldes i Norrbotten. Han bekräftar att en polisutredning pågår.

Skyddsjaktbeslutet på vargen gällde för Västerbottens län och i beslutet finns en karta där gränserna framgår.

Björn Jonsson bekräftar att vargen fälldes i Norrbotten.

 

Men i pressmeddelandet påstår ni att det var i Västerbotten?

– Nej, det har vi inte.

 

Det står i pressmeddelandet att vargen fälldes i Västerbotten.

– Njae. Den gick ju över gränsen. Under jakten for helikoptern och vargen över länsgränsen och det såg man inte. Då har vi nog bara varit slarviga.

Länsstyrelsen avlivade genetiskt viktig varg utanför jaktområde – försökte mörka händelsen

Flera medier rapporterade dagen och dagarna efter skyddsjakten att en genetiskt viktig varg var fälld i Västerbotten. Tidningarnas Telegrambyrå, TT, hänvisar till ett pressmeddelande från länsstyrelsen i Västerbotten där det står att en varg skjutits i samband med skyddsjakt i Västerbotten.

– Vi fick veta ganska snart att den fälldes i Norrbotten och det har vi inte hymlat med. Den är dessutom under polisutredning.

 

Den 24 januari, två dagar efter att vargen avlivats i Norrbotten, gick länsstyrelsen ut med ett pressmeddelande och påstod att vargen fälldes i Västerbotten.

Men om ni inte hymlar med det och ni visste ganska snart att den var fälld i Norrbotten varför uppger ni då att den att den fälldes i Västerbotten?

– Ja, det måste ha varit något där i ett tidigt skede då jag trodde den fälldes där. Jag borde nog ha vetat det men vi skrev nog pressmeddelandet ganska snabbt direkt efter. Sedan bollas det innan det skickas ut, säger Björn Jonsson.

 

Vilka åtgärder vidtog ni när ni upptäckte att den var fälld i Norrbotten?

– Jag tog kontakt med Norrbotten så de visste om det.

 

Var området för skyddsjakten utpekat?

– Ja, det tror jag men sen gick den ut från området. När vi själva utför skyddsjakten med helikopter har vi koll på vad det är för djur som fortsätter gå ut och då fortsätter jakten. Det händer att djuren går över länsgränsen, framför allt när det gäller björnar, och då tar man kontakt med det andra länet och oftast kan de utfärda beslut så vi kan fortsätta jakten. Så har vi gjort flera gånger men eftersom den här fälldes innan vi visste att den gått över så togs det i efterhand en kontakt med länsstyrelsen där. Är det andra som utför skyddsjakten har vi sagt att man ska meddela oss på länsstyrelsen när det går utanför och då gör man oftast det. Och vet de att det är rätt djur tar vi beslut om att skyddsjakten kan fortsätta. Det brukar inte vara några konstigheter, säger Björn Jonsson.

 

Om någon annan i det här fallet avlivat vargen utanför jaktområdet och ni fått veta det i efterhand, vad hade ni gjort då?

– Då hade vi pratat med dem och vilka förutsättningarna var när de gjorde en sån bedömning. Vi hade sannolikt godkänt det i efterhand om vi hade fått en vettig förklaring.

 

Har länsstyrelsen i Norrbotten godkänt den här skyddsjakten i efterhand?

– De tyckte vi skulle skicka in en redogörelse.

Enligt Björn Jonsson fick länsstyrelsen i Västerbotten ett muntligt godkännande av länsstyrelsen i Norrbotten.

 

Men ni förnekar att ni försökt mörka att vargen fälldes i Norrbotten?

– Absolut, det finns ingen som helst anledning till det. Vad skulle det vara? I så fall skulle vi ha mörkat platsen och det har vi inte gjort.

 

Varför pågår det då en polisutredning?

– Det är väl för att polisen sett samma sak som du gjort. Jag har ingen aning, jag har inte blivit förhörd.

Björn Jonsson säger att länsstyrelsen varit tydlig med att vargen skulle avlivas och att den sedan gick över länsgränsen är inget som han menar skulle ändrat själva skyddsjaktbeslutet.

Han förklarar också att vitsen med att rita ut ett jaktområde under en skyddsjakt är att förvissa sig om att det är rätt djur som jagas och för att kunna kontakta markägare i området om det finns möjlighet.

 

Hur kommunicerar ni beslutet med de som utför skyddsjakten?

– Det är de som sköter den. Vi har fältfolk som kan det här och som genomför jakten. De följer djuret tillsammans med helikoptern. Sedan finns folk på marken som hjälper till och försöka stötta de i helikoptern med spåruppgifter. Sedan försöker de hålla reda på vad som står i beslutet när det gäller jaktgränser och sådant. Det är svårt för dem ibland när det går undan, säger Björn Jonsson.

Han berättar att ibland tar man två beslut, ett i vardera länet, men här gjordes bedömningen att skyddsjakten kunde avslutas i Västerbotten. Men så blev alltså inte fallet.

 

Men det blev inget beslut i efterhand i Norrbotten?

– Nej. Jag bedömde att det inte behövdes. Jag såg inte det här som något jättestort bekymmer, säger Björn Jonsson.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev