Vargarna i Römskog har alla chanser att överleva den pågående jakten i Norge. Med ett kliv över gränsen till Sverige når familjegruppen en fredad zon, trots alla försök till en samförvaltning av gränsrevir. I hägn Foto: (i hägn) Ingemar Pettersson

Tar inget beslut om fortsatt jakt i gränsrevir

Naturvårdsverket kommer inte att förlänga jakttiden i Römskogsreviret. Myndigheten tar inte ens ställning till Jägareförbundet Värmlands ansökan om förlängd jakttid och utökad licens.

Svensk Jakt Publicerad 17 februari 2022 - 17:04

Tidningen Jaktjournalen var först med att berätta om Naturvårdsverkets beslut. Enligt Carl Johan Lindström, chef för Naturvårdsverkets viltförvaltningsenhet, kan bara länsstyrelsen Värmland lämna in en sådan begäran, och därför tas inte Jägareförbundet ansökan ens upp för ett beslut.

 

Vill ha förlängd jakttid och större tilldelning på varg

Ska avlivas

Samtidigt pågår planeringen i den norska delen av Römskogsreviret för att genomföra något som kan liknas vid en skyddsjakt, där målet är att avliva alla vargar i reviret. Här kan både helikopter och motorfordon användas för att nå målet. Men då måste vargarna befinna sig i Norge.

Går vargarna i Römskogsreviret över gränsen till Sverige befinner de sig återigen i en fredad zon.

Konsekvensen av det är att alla goda tankar om samförvaltning av gränsrevir stupar på svensk myndighetsutövning, där Naturvårdsverket och länsstyrelsen i Värmland, var och en och tillsammans, utmärker sig.

 

Norge förlänger vargjakten i gränsrevir

Kan inte överklaga

Om inget beslut har fattats går det heller inte att överklaga Naturvårdsverkets hantering av Jägareförbundet Värmlands begäran.

– Det är så tramsigt, säger Jägareförbundets rovdjursexpert Gunnar Glöersen i en kommentar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev