Kan åtel och viltkamera användas vid skyddsjakt på varg? Naturvårdsverket tvekar men Svenska Jägareförbundets rovdjursexpert Gunnar Glöersen anser det som självklart. Foto: Dennis Jacobsen/Mostphotos och Boo Westlund.

Länsstyrelse vill tillåta åteljakt på varg – Naturvårdsverket tvekar

Premium

Får vi ge tillstånd till jakt vid åtel i samband med skyddsjakt på varg?
Den frågan ställer länsstyrelsen i Värmland i ett brev till Naturvårdsverket.
För Gunnar Glöersen vid Svenska Jägareförbundet är saken dock klar.
– Klart man får använda åtel vid skyddsjakt på varg, säger han.

Det är i ett brev från vilthandläggare David Höök vid länsstyrelsen i Värmland ställt till Naturvårdsverket som frågan om det är tillåtet att använda sig av åtel för att locka fram varg kommer upp.

David Höök skriver ”Jag undrar om man skulle kunna ge tillstånd till åteljakt vid till exempel skyddsjakt efter varg. Jag tänker till exempel att man skulle kunna dels jaga vid åtel/kadaver för att i bästa fall kunna i lugn och ro skjuta ett djur, samt få en bättre möjlighet att se om det är en vuxen eller ung individ, tik eller hane. Jag tänker också att man skulle kunna agera snabbt på eventuella bilder som tas av en viltkamera satt på ett kadaver, där man direkt på bilden eventuellt kan ha möjlighet att köns- och/eller åldersbestämma djuret.

Vi har just nu en pågående skyddsjakt efter en varg i Värmland. I området för skyddsjakten vet vi att en vuxen hane varit förövaren vid minst ett tillfälle. Både Länsstyrelsen och jaktledaren för skyddsjakten är måna om att det blir en vuxen hane som fälls, och helst den som då orsakat skadorna. Men det är inte jättelätt att ålders- eller könsbestämma en varg, och det handlar kanske ofta om ganska långa avstånd.”

 

Naturvårdsverket tvekar

På Naturvårdsverket är man dock osäker om vad som gäller och vill därför avvakta tills alla jurister och chefer är åter efter semestern.

Så här skriver Baharan Kazemi, vilthandläggare på Naturvårdsverket.

”Efter att ha gått igenom skyddsjaktsbeslut fem år tillbaka i tiden så kunde jag notera att tillstånd för åtel vid skyddsjakt på varg har förekommit vid ett fåtal gånger under första halvan av 2016, men jag vet inte om det faktiskt har använts vid jakten eller om lagstiftningen (bl a EU:s direktiv) tillåter det idag. Tänkte skriva det för kännedom, men det är en fråga som måste ses över av jurist eller så har säkert nån annan på min enhet redan svaret på det, så vi kan ta den frågan i augusti när mina kollegor är på plats igen.”

 

Onödigt krångligt

Gunnar Glöersen.

Gunnar Glöersen, jaktvårdskonsulent vid Svenska Jägareförbundet och ansvarig för rovdjursfrågor i Region Mitt, ser dock inga hinder för att vid skyddsjakt använda sig av åtel.

– Vad dom krånglar till saker och ting! Det finns inget förbud i lagstiftningen mot att använda sig av åtel vid skyddsjakt. Har länsstyrelsen beslutat om skyddsjakt så ska djuret avlivas så enkelt som möjligt, menar Gunnar Glöersen.

Leif Andersson

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev