Den 2 januari inleds licensjakten på varg.

Den 2 januari inleds licensjakten på varg. Foto: Olle Olsson

Svensk Jakt erfar: Så många vargar får fällas i Gävleborg i vinter

Premium

Vargstammen är mer än dubbelt så stor som det beslutade förvaltningsmålet i Gävleborg och därför krävs en omfattande jakt för att komma ner mot målet. Men den kommande licensjakten på varg kommer inte alls att bli så omfattande, erfar Svensk Jakt.

Olle Olsson Publicerad 24 september 2021 - 08:57

Gävleborgs län hade den senaste vintern 8,17 länsegna familjegrupper där det också skett föryngring under 2020. Det innebar en ökning jämfört med föregående vinter då det, enligt inventeringen, fanns 7,83 länsegna föryngringar av varg.

 

Skulle bli färre

Men att vargarna blev fler överensstämmer inte med de mål som satts upp för länets vargstam, där vargarna tvärt om ska bli färre.

Vargarna dubbelt så många som beslutat i Gävleborg

För i september 2019 beslutade Gävleborgs viltförvaltningsdelegation att miniminivån, alltså golvet, för vargstammen ska vara 3,5 årliga föryngringar i länet. Vidare beslutades att förvaltningsnivån, alltså det antal vargar som förvaltningen ska sträva emot, ska vara 4 årliga föryngringar.

 

Hård kritik

Vid 2021 års licensjakt på varg tilldelades först 12 vargar, men jakten i Andåreviret utökades och det fälldes totalt 16 vargar vid licensjakten. Tio vargar sköts i reviret Andån och sex i reviret Ryssjön.

Jakt i två vargrevir – missnöjd länsordförande

Tilldelningen fick hård kritik av Jägareförbundet Gävleborg. Förbundet ansåg att den var för låg för att sänka vargstammen i enlighet med de mål som länsstyrelsens viltförvaltningsdelegation beslutat om.

Och förbundet fick rätt i sin kritik, då länsstyrelsens egen inventering visade att avskjutningen inte var tillräcklig för att sänka vargstammen ner mot de beslutade målen. För vargarna hade alltså blivit fler i länet, trots licensjakten.

 

Lägre tilldelning

Många utgick därför att länsstyrelsen inför 2022 års licensjakt på varg skulle öka tilldelningen på varg så att stammen kunde sänkas mot de satta målen.
Men så ser det inte ut att bli. Det uppger flera källor till Svensk Jakt.

Varglän kan få låg eller ingen licens för vargjakt

Länsstyrelsens beslut om vargjakt kommer nästa vecka, men Svensk Jakt erfar att det blir licensjakt på tolv vargar i Gävleborgs län, fördelade på två revir, vid den kommande jakten. Alltså ett lägre antal vargar än vad som sköts vid årets licensjakt.

Vilka revir det handlar om är i skrivande stund oklart.

 

Kommenterar inte

Sandra Wahlund är handläggare vid länsstyrelsen viltenhet. Hon vill inte kommentera Svensk Jakts uppgifter om att det blir licensjakt inom två vargrevir i Gävleborgs län kommande vinter.

– Nej, jag kan tyvärr varken bekräfta eller dementera dina uppgifter. Detta då vi inte föregår beslut som inte är tagna ännu, skriver Sandra Wahlund i ett mejlsvar till Svensk Jakt.

Licensjakten på varg inleds den 2 januari 2022.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev