Ett varglän som Värmland kan få låg eller ingen tilldelning under vinterns vargjakt, befarar Jägareförbundet. Arkivbild. Foto: Lars-Henrik Andersson

Varglän kan få låg eller ingen licens för vargjakt

Premium

Trots att vargstammen ökar i delar av mellersta Sverige finns det risk för att exempelvis Värmland helt missar chansen till jakt på varg i vinter. En snedfördelad belastning som enligt Jägareförbundet måste få en lösning.

Mikael Samuelsson.

Mikael Samuelsson, förste vice ordförande i Jägareförbundet och ordförande i Jägareförbundets rovdjursråd, pekar i ett inlägg på Jägareförbundets hemsida på behovet av att förändra förvaltningen av vargstammen.

I nästa vecka väntas besluten om vinterns vargjakt, och för vissa län kan det bli en dyster läsning.

– I mellersta Sverige ska det, enligt beslutade länsvisa minimimål, minst finnas 285 vargar. Men inventeringarna visar att det är ungefär 80 fler. Prognosen för kommande vinter är att stammen ökat ytterligare. Mellansverige bär alltså fortfarande nästan hela bördan av vargstammen, säger Mikael Samuelsson.

 

Ingen spridning

Han ser en uppenbar risk för att nuvarande situation låses fast. Trots att riksdagen redan 2013 beslutade om att minska vargstammen där den är som tätast har det inte fått effekt i förvaltningen.

– Stammen har istället tillåtits öka i flera mellansvenska län, säger Mikael Samuelsson.

Antalet föryngringar styr licenstilldelningen, och ett län som Värmland riskerar en liten eller ingen jakt kommande vinter trots ett stort antal revirmarkerande par vid förra vinterns inventering. Inventeringen bekräftade många revir och parbildningar som den här sommaren troligtvis och i många fall har haft en kull valpar, men det är förra sommarens föryngringar som styr.

 

Ohållbar situation

En situation som Mikael Samuelsson menar måste vägas in vid beslut om vinterns jakt.

– Det finns utrymme för att fälla 100 vargar under det kommande året på licens- och skyddsjakt – utan att äventyra vargstammens gynnsamma bevarandestatus. Skulle vi fälla 100 djur är det mest troliga enligt forskarna att stammen sänks från 400 till 350 djur, säger Mikael Samuelsson och fortsätter,

– Sedan är Svenska Jägareförbundet långt ifrån nöjt med att stammen är så stor som 350. Vi vill att den ska minskas ännu mer.

 

Tagit stort ansvar

Anders Olsson.

I Värmland är Jägareförbundets länsordförande Anders Olsson allt annat än nöjd med situationen.

– Vi har haft varg längre än något annat län och tagit ett allt för stort ansvar för vargstammen. Vi har fortfarande för mycket varg i Värmland och sett till det borde vi få ett större uttag, säger Anders Olsson, och efterlyser en förvaltning där myndigheterna plockar bort varg i de län där man har störst problem.

– Och i Värmland har vi väldigt mycket varg, säger Anders Olsson.

Beslut om årets licensjakt på varg väntas under nästa vecka.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev