Statliga Sveaskog vill skyddsjaga älg även i framtiden, även om jägarna fyller avskjutningsplanerna till punkt och pricka.

Statliga Sveaskog vill skyddsjaga älg även i framtiden, även om jägarna fyller avskjutningsplanerna till punkt och pricka. Foto: Lars Nilsson

Sveaskog: ”32 älgar kan vara i underkant”

Premium

Även om älgjägarna följer avskjutningsplanerna till punkt och pricka vill Sveaskog kunna skyddsjaga älg.
Det statliga bolaget jämför också skyddsjakt på älg med skyddsjakt på björn.
Det framgår av de kompletteringar Sveaskog skickat in till länsstyrelsen.

Sveaskog, Sveriges största skogsägarare, som ägs av staten, ansökte före jul om att få skyddsjaga 32 älgar norr om Harads i Norrbottens län. Länsstyrelsens jakthandläggare begärde in kompletteringar av bolaget. Sveaskog har nu lämnat in svar på de frågor länsstyrelsen ställde.

Sveaskog vill skyddsjaga älg från helikopter

En av frågeställningarna var hur Sveaskog kommit fram till just siffran 32 älgar.

Så här lyder svaret från statliga Sveaskog:

”En avskjutning av 32 älgar är ett steg i rätt riktning, men beroende på tillströmning av fler älgar, kan det visa sig vara i underkant.”

 

Med drönare

Sveaskog skriver att man inventerat med skoter och drönare och sett cirka 50 till 60 älgar inom området.

”Nästa steg bolaget vill ta är att gemensamt med länsstyrelsen flyga över området med helikopter för att få en uppdaterad bild av läget.”

Sveaskogs skyddsjaktsansökan väcker starka reaktioner

Området där Sveaskog sökt skyddsjakt är cirka 3.600 hektar stort med cirka 1.050 hektar ungskog (0-25 år), varav 783 hektar har minst 50 procent tall, uppger det statliga bolaget i sin kompletterande skrivelse.

 

Vandringsälg

Sveaskog menar vidare att nuvarande förvaltningssystem inte klarar av att hantera problemet med vandringsälg. Sveaskog anser också att bolaget verkat för höga avskjutningsmål och liberala regler för att möjliggöra hög måluppfyllnad.

”Det är inte rimligt att förvänta sig att bolaget har exakt kunskap över älgarnas vandringsmönster. Det är inte heller uppräknat som en av de basmetoderna i den adaptiva älgförvaltningen.”

Många frågetecken i Sveaskogs skyddsjaktansökan på älg

Sveaskog skriver dessutom att även om jägarna lyckas följa avskjutningsplanerna till punkt och pricka, kan sådana här situationer ändå uppstå.

”Därför måste vi nu och även framöver vara beredd på att liknande skyddsåtgärder kan uppstå och ha möjligheten att genom skyddsavskjutning åtgärda problemen.”

 

Jämför med björn

Sedan jämför Sveaskog med skyddsjakten på björn:

”Gör jämförelsen med skyddsavskjutning på björn, där ett visst antal björnar fälls varje år. Trots att dessa kvoter årligen fylls, ansöks och beviljas ytterligare skyddsavskjutningar varje år, i specifika och enskilda fall. Det är alltså inte planuppfyllnaden i sig som är målet, utan huvudmålet är att vi på sikt ska kunna ha 7 av 10 tallstammar oskadade i våra skogar.”

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev