SVA meddelar att det kan antas inte pågå någon aktiv smittspridning. Foto: Ingemar Pettersson & Lars-Henrik Andersson

SVA: Afrikansk svinpest hittad hos vildsvin i Sverige

Den senaste tiden har ett antal döda vildsvin påträffats utanför Fagersta i Västmanland. Prover har lämnats in till Statens veterinärmedicinska anstalt som nu bekräftar att ett prov visat positivt för den fruktade afrikanska svinpesten.

Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) skriver i ett pressmeddelande att det sedan den 25 augusti hittats sju döda vildsvin i ett område kring Fagersta – och att ytterligare ett prov från vildsvin är på väg till myndigheten.

Ett av proverna har visat positivt för afrikansk svinpest.

Intensivt arbete

Nu startar ett intensivt arbete där berörda myndigheter tillsammans med jägarorganisationer ska jobba för att söka efter döda vildsvin, lokalisera, begränsa och bekämpa smittan.

– Den beredskapsplan vi har sedan länge sätter vi nu i verket. Vi tar också del av erfarenheter från andra länder som har varit i motsvarande situation, säger Lena Hellqvist Björnerot på Jordbruksverket i texten.

Förbjudet område

Inom det utpekade området kommer allt tillträde till en början att förbjudas. Detta innebär bland annat att det inte kommer att tillåtas skogsbruk, svampplockning eller jakt.

– I dagsläget vet vi inte hur smittan kommit in men det är ett långväga hopp från närmaste smittade område i Europa och vi utgår därför från att det har skett genom människor och inte vildsvin. Det sker just nu en omfattande smittspridning i Europa. Det finns länder som har lyckats utrota sjukdomen och det är vår nationella målsättning, säger Karl Ståhl på SVA i pressmeddelandet.

Rapportera fynd

I pressmeddelandet skriver SVA att: ”Afrikansk svinpest är en allvarlig virussjukdom som drabbar vildsvin och grisar, däremot drabbar den inte människa eller andra djurslag”.

SVA uppmanar människor, framför allt i det drabbade området och Västmanland att rapportera fynd av döda vildsvin. Det gör du här: https://rapporteravilt.sva.se.

Fakta

  • Afrikansk svinpest är en smittsam virussjukdom som drabbar europeiska vildsvin och grisar med allvarliga klinisk sjukdom (feber, blödningar, vinglighet, dålig matlust) och död oftast in om en vecka.
  • Sjukdomen drabbar inte människor.
  • Sjukdomen finns inom Europa sedan 2007 och EU sedan 2014.
  • Smittan kan spridas med direktkontakt mellan smittade och friska grisar och indirekt med förorenade material, personer, fordon och foder. I rått och fryst kött kan virus överleva länge (månader).
  • Smittan finns nu hos vildsvin och tamgrisar i ett flertal länder i centrala, östra och södra Europa. Mer om detta finns att läsa i SVA:s senaste lägesbild.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev